Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multinacionalne vežbe i protesti

Kijev, Moskva -- Uz proteste, u ukrajinskoj luci Odesi počele multinacionalne vežbe "Morski povetarac 2007".

Vežbe se odvijaju u okviru Partnerstva za mir, u kojima učestvuju vojnici Ukrajine i zemalja NATO-a. Zajedničke vežbe sa snagama NATO-a ponovo su izazvale proteste građana, pristalica levičarskih partija i drugih organizacija, uprkos zabrani.

U manevrima, u kojima će se uvežbavati operacija mirovne podrške, učestvuju 22 vojna broda, devet aviona i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 2.500 hiljade vojnika iz 13 zemalja.

Njihov početak označili su prvi zamenik komandanta ukrajinske mornarice Viktor Maksimov i direktor programa za saradnju američke mornarice u Evropi, general Robert Klark.

Maksimov je, prema izveštajima ruskih medija, rekao da je poziv za učešće dobila i Rusija, ali da ona nije odgovorila.

Ispred Doma oficira u Odesi u organizaciji "Anti-NATO komiteta samoodbrane" okupilo se približno hiljadu ljudi, pretežno pristalica Progresivne socijalističke partije Natalije Vitrenko i Komunističke partije Ukrajine.

U Odesu je radi učešća u anti-NATO protestima stigao i lider komunista Pjotr Simonenko.

On je rekao da su komunisti glasali protiv puštanja oružanih jedinica na teritoriju Ukrajine i da će "kao i pre godinu dana u Teodosiji (na Krimu) učiniti sve da zaštite zemlju od pretvaranja u poligon NATO-a".

Ministar odbrane Anatolij Gricenko zapretio je oštrim merama demonstrantima ukoliko budu pokušali da upropaste manevre. Primorski oblasni sud Odese zabranio je 5. jula da se tokom izvođenja vežbi održavaju bilo kakve akcije protesta.

Prema nekim izveštajima, ispred Doma oficira desio se incident između demonstranata i predstavnika odeskih vlasti. Vitrenkova je upozorila da će, ako vlasti budu pokušale da zabrane proteste, demonstranti biti "prinuđeni da pređu na druge metode borbe".

Policija je saopštila da će štititi red i mir u gradu i da će "preduzeti sve neophodne mere u odnosu na protivnike vežbi ako nastave mitinge".

Reagujući na anti-NATO proteste, Klark i Makismov su rekli da je "u demokratskim državama normalno izražavanje različitog mišljenja", a da komentar treba da daju političari.

Prošle godine u junu zbog masovnih dvonedeljnih protesta na Krimu nisu održane vežbe, a oko 250 pristiglih američkih vojnika moralo je da se povuče sa poligona kod tog letovališta na jugoistoku poluostrva.

Stanovništvo Teodosije je prisustvo američkih vojnika doživelo kao pokušaj stacioniranja NATO-a na Krimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.