Mujžnieks kritikovao politiku prema izbeglicama i medijima 

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mujžnieks kritikovao politiku prema izbeglicama i medijima 

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Mujžnieks kritikovao je politiku prema izbeglicama i situaciju u vezi sa slobodom medija, ocenivši to kao glavne probleme po ljudska prava u Evropi.
U obaćanju Stalnom savetu OEBS-a u Beču, Mujžnieks je rekao da su izbeglice često izložene najgorim kršenjima ljudskih prava.

Tu, kako je rekao, spadaju trgovina ljudi, moderni oblici ropstva, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zlostavljanje, te istakao da se ne poštuju pravo na azil i na slobodu i sigurnost.
"To pogađa najranjive osobe - žrtve trgovaca ljudi, decu, hendikepirana lica, žene, žrtve seksualnog nasilja", rekao je bivši letonski ministar za integracije.
On je istakao da evropske države žele izbeglice da premeste izvan Evrope, pri čemu se posledice po ljudska prava pogođenih ignorišu.
"Ne možemo zaustaviti talas, ali možemo da njime upravljamo", objasnio je Mujžnieks dodajući da je neophodno stvoriti bezbedna i legalna mesta za pristizanje izbeglica.
Zatražio je dugoročnije razmišljanje.
Kada je reč o slobodi medija Mujžnieks je ukazao da novinari razotkrivaju kršenja ljudskih prava, da bez njih ne bi bilo informisanih građana koji bi učestvovali u javnoj debati.
U pojedinim zemljama Evrope su novinari sve više izloženi pretnjama i napadima, kako od policije, tako i desničarskih političkih grupacija, tvrdi on.
Na osnovu zakona o kleveti u raznim državama sprečava se istraživačko novinarstvo, jer novinari svojim otkrićima moraju da strepe po lične posledice, navodi Mujžnieks.
Takođe kaže da pojedine zemlje, ne navodeći koje, ne odolevaju iskušenju da od nezavisnih medija naprave državne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.