Mugabe prvi put u inostranstvu posle ostavke

Izvor: N1 televizija, 12.Dec.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mugabe prvi put u inostranstvu posle ostavke

Doskorašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova supruga Grejs otputovali su u Singapur na svoj prvi put u inostranstvo otkako je Mugabe u novembru bio primoran da podnese ostavku pod pritiskom vojske i vladajuće partije, rekao je portparol predsedništva.

Portparol Džordž Čaramba je naveo danas da je Mugabe otišao na godišnji odmor i redovne medicinske preglede.

"Bivši predsednik je slobodan da putuje kada i gde želi. Ovo je redovno putovanje", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je Čaramba, dodajući da to treba da opovrgne izveštaje da je Mugabe i dalje u kućnom pritvoru.

Mugabe se nije pojavljivao u javnosti otkako je 21. novembra podneo ostavku posle 37 godina na vlasti, usred pokrenute procedure impičmenta. On je tokom više godina u januaru i februaru putovao u Singapur i druge azijske zemlje. Do ostavke, najstariji šef države na svetu, često je putovao u Singapur i zbog medicinske nege.

Vojska i vladajuća partija su ga naterali da siđe s vlasti pošto je otpustio tadašnjeg potpredsednika i dugogodišnjeg bliskog saradnika Emersona Mnangagvu i činio korake ka postavljenju svoje žene Grejs za naslednicu. Mnangagva je pobegao iz zemlje a vojska je Mugabea stavila u kućni pritvor.

Posle Mugabeove ostavke, Mnangagva se pobednički vratio u Zimbabve i 24. novembra je inaugurisan kao predsednik.

Putovanje u inostranstvo znači da doskorašnji lider neće biti prisutan godišnjoj konferenciji vladajuće partije kasnije ove nedelje. Tu se očekuje potvrda kandidature Mnangagve na predsedničkim izborima naredne godine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Mugabe prvi put u inostranstvu posle ostavke

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2017

Doskorašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova supruga Grejs otputovali su u Singapur na svoj prvi put u inostranstvo otkako je Mugabe u novembru bio primoran da podnese ostavku pod pritiskom vojske i vladajuće partije, rekao je portparol predsedništva...Portparol Džordž Čaramba je naveo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.