Mugabe još ćuti

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mugabe još ćuti

Prvi put od sticanja nezavisnosti 1980. vladajuća partija ZANU pretrpela poraz na parlamentarnim izborima

Prema izveštajima agencija

Harare, Bukurešt – Zimbabve, najobrazovanija država Crnog kontinenta, ovih dana napeto stoji na istorijskom raskršću.

Prvi put od sticanja nezavisnosti 1980. godine, vladajuća partija ZANU (PF) predsednika Roberta Mugabea (84) izgubila je većinu u parlamentu na izborima održanim 29. marta, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče državna izborna komisija.

Ko je pobedio na zimbabveanskim predsedničkim izborima održanim istog dana, još nije poznato: neizvesnost izaziva veliku napetost u zemlji i regionu. Jedinice zimbabveanske armije izvedene su na prilaze većih gradova, dok policija patrolira prestonicom zbog najavljenih protesta opozicije koja strahuje od „nameštanja izborne pobede Roberta Mugabea”.

U međuvremenu, susedna Zambija podigla je borbenu gotovost armije duž granice sa Zimbabveom. Predsednik te države Lav Mvanavasa nedavno je nazvao Zimbabve „Titanikom koji tone”. Istovremeno, međunarodna zajednica sa neskrivenim interesovanjem prati postizbornu situaciju u Zimbabveu.

Usred samita NATO-a u Bukureštu, portparol Bele kuće Gordon Džondroe zatražio je od Mugabea da prihvati rezultate: „Jasno je da su Zimbabevanci glasali za promene”, upozorio je Bušov predstavnik za štampu u izjavi koju prenosi „Njujork tajms”.

Američki predsednik Džordž Buš zatražio je od lidera Južnoafričke Republike Tabo Mbekija da utiče na Roberta Mugabea, dok je lider Tanzanije Džakaja Kikvete zamoljen da stupi u vezu sa zimbabveanskom opozicijom, prenosi AFP.

U atmosferi rastuće napetosti zbog odugovlačenja Državne izborne komisije da saopšti rezultate predsedničkih izbora, Morgan Cvangiraji, lider vodeće opozicione partije Pokret za demokratske promene (MDC), proglasio je sebe pobednikom i zatražio od Roberta Mugabea da prizna poraz.

„Čemu žurba MDC-a? Mogli su da sačekaju zvaničan rezultat. Uostalom, predsednik Robert Mugabe ne beži nigde”, otkrila je Bridžit Matonga, pomoćnik ministra za informacije režima u Harareu.

Na ulicama glavnog grada Hararea juče je vladao neuobičajeni mir, vele očevici sa lica mesta za „Politiku”.

Strahujući od izbornih previranja, zimbabveanske škole su za svaki slučaj đake poslale na produženi, šestonedeljni uskršnji raspust do 5. maja.

Dalji razvoj situacije u Zimbabveu za sada je nepredvidiv.

Afrički rekorder po stopi pismenosti stanovništva (90 odsto), žitnica Podsahare u vreme sticanja nezavisnosti 1980. godine, svojevremeno vodeći afrički izvoznik mesa u EU i dugogodišnji miljenik MMF-a, Zimbabve je danas svoja senka. Zemlja sa najvećom stopom mirnodopske inflacije na svetu (preko 100.000 odsto) i najkraćim životnim vekom stanovnika na svetu (žena tamo u proseku živi 34 godine), spektakularni društveni strmoglav doživela je tokom neprikosnovene vladavine Roberta Mugabea (84) i njegovog temeljnog razlaza sa Zapadom početkom veka.

T. Vujić

[objavljeno: 03/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.