Mreža Al Kaide odgovorna za krvavi pokolj u Meriotu“

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mreža Al Kaide odgovorna za krvavi pokolj u "Meriotu“

Napad na hotel „Meriot" razornim kamionom-bombom u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu, u kojem je poginulo najmanje 60, a povređeno 270 osoba, ima sva obeležja terorističke mreže Al Kaide, tvrde američke i pakistanske službe bezbednosti. Neimenovani zvaničnik pakistanske službe bezbednosti ukazao je na sličnosti između ovog napada s martovskim napadom na Federalnu istražnu agenciju u Lahoreu, kada je poginulo 20 ljudi, i podsetio da je u oba slučaja korišćen kamion-bomba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U najtežem terorističkom napadu u istoriji Islamabada na luksuzni hotel u dobro čuvanom delu grada poginuo je i Ivo Zdarek, češki ambasador u Pakistanu, kao jedan od četvorice smrtno stradalih stranaca, pored jednog Amerikanca, jednog Nemca i vijetnamske državljanke. Pogibiju Zdareka potvrdio je Jusaf Raza Gilani, pakistanski premijer, na osnovu identifikacije tela.

Pakistanski novinar Navid Ahmad, izveštač TV kanala „Džio njuz", rekao je za „Blic" da bi broj poginulih lako mogao da pređe stotinu jer, pored već pronađenih žrtava, ima mnogo onih koji se vode kao nestali.

Češki ambasador se, takođe, prethodno vodio kao nestao, a živeo je u hotelu „Meriot" i bio je u njemu u trenutku napada. Zdarek (47) je u avgustu premešten u Islamabad, nakon što je četiri godine bio ambasador u Vijetnamu.

Prema rečima Rehmana Malika, ministra unutrašnjih poslova Pakistana, među povređenima je najmanje 21 stranac, uključujući Britance, Nemce, Amerikance i nekoliko ljudi sa Bliskog istoka.

Ministarstvo spoljnih poslova Danske potvrdilo je da je povređen i jedan diplomata te zemlje.

Bomba je eksplodirala u subotu oko osam naveče, kada su restorani u hotelu bili puni ljudi. Veruje se da je u kamionu, kojim je upravljao bombaš samoubica, bilo između 500 kilograma i jedne tone eksploziva, a na mestu eksplozije ostao je krater dubok šest metara. Prema rečima radnika obezbeđenja hotela, glavnoj i najsnažnijoj eksploziji prethodile su dve slabije. Petospratni hotel „Mariot" je omiljeno mesto stranaca, ali i pakistanske elite upkos nekoliko izvedenih napada pobunjenika tokom godina na taj objekat. On je služio kao sedište međunarodnih medija tokom 2001. godine, kada je započeo rat protiv talibana u susednom Avganistanu.

Napad se dogodio neposredno posle prvog obraćanja novog pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija skupštini.

Zardari i premijer Jusuf Raza Gilani oštro su osudili ovaj napad naglasivši da će počinioci biti privedeni pravdi. Predsednik se preksinoć obratio naciji i rekao je napad bio kukavički. „Ovo je epidemija, rak koji Pakistan mora da iskoreni. Nećemo se plašiti kukavica", poručio je Zardari. Džordž Buš, američki predsednik, takođe je oštro osudio ovaj teroristički akt i istakao da je to jedan u nizu napada s kojima se suočavaju sve zemlje koje se bore protiv terorizma.

Eksplozija bombe u „Meriotu" je treći napad na američki lanac hotela u Islamabadu i dolazi nakon najave SAD da će napasti sedišta pripadnika terorističke organizacije Al Kaida i talibana za koje se veruje da se kriju u Pakistanu.

Među poginulima nema državljana Srbije

Televizijski kanal „Džio njuz" u jednom trenutku je izvestio da je među poginulima i „jedan Jugosloven". Novinar Navid Ahmad, izveštač ove televizije, objasnio je za „Blic" da je bila u pitanju zabuna, dok se nije ustanovilo da je reč o češkom ambasadoru. On kaže da na mestu nesreće spasioci i dalje izvlače tela poginulih ispod ruševina hotela koji je teško oštećen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.