Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Možda testiraju nuklearnu bombu"

Seul, Vašington -- Južna Koreja nema dokaze da Severna Koreja priprema nuklearna testiranja, o čemu su izveštavali neki mediji.

"Nisam čuo da imamo potvrđene jasne dokaze da Severna Koreja priprema nuklearni test", rekao je južnokorejski ministar za ujedinjenje Li Džon-seok pred odborom parlamenta. Američka televizija ABC prethodno je prenela da se Severna Koreja možda priprema da testira nuklearnu bombu.

Li je rekao da su česte spekulacije o severnokorejskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuklearnom programu, ali da se nijedna nije ispostavila kao tačna. "Mi pažljivo pratimo aktivnosti Severne Koreje u vezi sa nuklearnim programom i raketama", rekao je on.

Li Jong-džun, šef tima južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova za pitanje nuklearnog programa Severne Koreje, rekao je da Južna Koreja prati dešavanja u Severnoj Koreji u saradnji sa SAD. On nije želeo da govori o mogućim nuklearnim testovima u Severnoj Koreji, pozivajući se na protokol. SAD i Južna Koreja dele sve informacije i procene u vezi sa dešavanjima u Severnoj Koreji, rekao je Li za Asošiejted pres.

Američka televizija ABC javila je, pozivajući se na američkog vojnog zvaničnika, da je američka obaveštajna agencija nedavno otkrila sumnjiva kretanja vozila na lokaciji za testiranja u Severnoj Koreji, uključujući istovar kablova van podzemnog objekta na severoistoku zemlje. Kablovi priključeni na opremu za praćenje, mogli bi biti znak da će uslediti testiranje.

ABC je javio da je Bela kuća o tome obaveštena prošle nedelje. Bela kuća je odbila da potvrdi te navode, ali je neimenovani zvaničnik rekao da Vašington smatra da bi "severnokorejska nukelarna testiranja bila vrlo provokativna akcija koja bi izazvala opštu osudu u međunarodnoj zajednici".

Severna Koreja tvrdi da poseduje nuklearno oružje, ali do sada nije izvršila nijedan test koji bi potvrdio da je sposobna da napravi atomsku bombu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.