Motiv napada na ambasadu SAD u Podgorici još nije utvrđen

Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motiv napada na ambasadu SAD u Podgorici još nije utvrđen

Crnogorski državljanin Dalibor Jauković (43) bacio noćas bombu u dvorište ambasade SAD u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo. Tužilaštvo je saopštilo da dosadašnjom istragom nije utvrđeno da se radi o terorističkom napadu, ali nije moglo da navede koji je motiv tog napada.

Predstavnici Crnogorskog državnog tužilaštva i policije su na današnjoj konferenciji za medije potvrdili da je crnogorski državljanin Dalibor Jauković (43) bacio noćas bombu u dvorište >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ambasade SAD i nakon toga izvršio samoubistvo aktivoranjem eksplozivne naprave, na tridesetak metara od ambasade.

Tužiteljka Lepa Medenica je saopštila da nadležni na osnovu dosadašnjih provera “nisu našli da se može govoriti o terorizmu“.

Nadležni, međutim nisu mogli da saopšte motiv napada i više detalja „u interesu istrage“.

Pomoćnik direktora uprave policije Enis Baković kazao je da policija, u saradnji sa FBI, proverava naloge koje je na društvenim mrežama koristio Jauković, te da preduzima mere kako bi utvrdila da li je delovao sam ili je imao saučesnike.

Baković je naveo da je Jauković rođen u Kraljevu i da je prilikom napada na ambasadu i samubistva koristio bombu M75.

"Njegova identifikacija izvršena je na osnovu DNK analize, kao i prepoznavanjem od strane bliskog srodnika," kazao je Baković.

Na licu mesta su, kako je dodao, pronađeni materijalni tragovi eksplozivnog sredstva koje je koristio i oni će biti predmet daljeg veštačenja, kako bi se dobili precizniji podaci o kojem sredstvu se radi.

Napad izvršio bivši vojnik SRJ

Podgorički mediji, pozivajući se na policijske izvore, navode da je napad izvršio bivši vojnik vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Dalibor Jauković.

Dnevnik Vijesti prenosi povelju o odlikovanju sa Jaukovićevog fejsbuk profila, kojom je nagrađen "za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine" 1999. godine, posle NATO bombardovanja nekadašnje SRJ.

U povelji se navodi da je Jauković vojnik, da je odlikovan juna 1999. godine, te da ga je odlikovao tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Policija je u saopštenju navela da su je građani sinoć obavestili o eksploziji koja se čula u blizini Ambasade SAD-a, te da su policajci nakon obilaska terena preko puta zgrade američke ambasade, na obali reke Morače, pronašli beživotno telo za sada neidentifikovanog muškarca.

"Ovaj muškarac je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradao usled aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacil bombu u dvorište Ambasade SAD", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mestu na kome je bomba eksplodirala, ali da "nije pričinjena šteta na imovini ambasade".

Istragu je obavio nadležni tužilac, a policija je u stalnom kontaktu sa predstavnicima ambasade.

Vujanović: Biće utvrđene okolnosti napada na Ambasadu

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović veruje da će biti utvrđene okolnosti incidenta koji se desio u blizini američke ambasade u Podgorici.

Vujanović je izrazio žaljenje zbog incidenta kada je muškarac bacio bombu na zgradu ambasade, a potom izvršio samoubistvo, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsednika.

On je dodao da će Crna Gora uz punu posvećenost i dalje afirmisati bezbednost diplomatsko konzularnih predstavništava i njihovog osoblja.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pobjeda: Napadač na Ambasadu SAD u Podgorici ostavio oproštajno pismo

Izvor: Beta, 23.Feb.2018, 01:56

Pretresom stana Dalibora Jaukovića koji je u četvrtak bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo, pronadjena je oproštajna poruka, objavila je danas podgorička Pobjeda.U oporuci na šest strana, ispisanoj rukopisom, Jauković (43) moli porodicu i rodjake da "mu oproste...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.