Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motaki: Iran očekuje više poštovanja od SAD

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izjavio je danas da će Iran biti spreman za pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da prvo očekuje da zvanični Vašington pokaže više poštovanja prema Islamskoj Republici.



"Mi podržavamo svaki racionalni i uvažavajući pristup SAD i verujemo da ukoliko prestanu sa neosnovanim i nedokazanim tvrdnjama protiv Irana, moglo bi se postupno pripremi polazište za više razumevanje među dve države", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Motaki za televizijsku mrežu IRIB.

Ipak, iranski ministar je još jednom odbacio svako uslovljavanje za nastavak pregovora sa Vašingtonom pogotovu zahtev SAD da Iran suspenzuje proces obogaćivanja uranijuma, prenela je DPA.

Motaki je reagovao na izjavu američkog državnog sekretara Kondolize Rajs koja je prošlog petka kazala da je spremna da se sretne sa iranskim kolegom ukoliko zvanični Teheran sledi rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i suspenduje obogaćivanje uranijuma.

Dva zemlje su prekinule diplomatske odnose od kada su zaposleni u Američkoj ambasadi u Teherani držani kao taoce tokom 444 dana, u periodu između 1979 i 1981. godine.

Iran će izgraditi 19 nuklearnih centrala

Iranske vlasti uskoro će raspisati međunarodni tender za izgradnju 19 nuklearnih elektrana, pojedinačnih kapaciteta 1.000 megavata, najavio je danas sekretar iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost Saed Džalali.

"Tender će biti raspisan na osnovu parlamentarne rezolucije o proizvodnji 20.000 megavata električne energije", rekao je Džalali i izrazio nadu da će to ubrzati razvoj nuklearne industrije u Iranu, prenosi ruska agencija Itar-tas.

Džalali je kazao da će 20 novih nuklearnih elektrana biti izgrađene kako bi se Iranu obezbedilo 20.000 megavata elektricne energije u narednih 20 godina. On je nagovestio da bi izgradnja svake nuklearne elektrane koštala oko milijardu američkih dolara.

Izgradnja iranske nuklearne elektrane Bušer, snage 1.000 megavata, počela je 1975. godine, a sve radove kontroliše Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), javlja Itar-tas.

Rusija, koja pomaže Irancima u izgradnji nuklearne centrale, početkom nedelje je poslala prvu isporuku nuklearnog goriva za nukelarnu elektranu Bušer u skladu sa rusko-iranskim međuvladinim sporazumom i pod kontrolom IAEA.

I Iran i Rusija sada tvrde da sa tom isporukom Iranci više neće imati bilo kakav razlog za proizvodnju obogaćenog uranijuma koji bi mogao da se koristi za izradu nuklearnog oružja, navodi američka agencija AP.

Međutim, Sjedinjene Američke Države su u petak ocenile da bi iranski tajni program nuklearnog naoružanja lako mogao da bude oživljen zbog najnovijih ograničenja inspekcija UN u toj zemlji.

Američki ambasador u IAEA Gregori Šult je rekao da vašingtonske udružene obaveštajne službe imaju "nove dokaze" o tajnom projektu o atomskoj bombi u Iranu i da nema nikakvog razloga za opuštanje, čak i ako je taj projekat zaustavljen pre četiri godine, preneo je Rojters.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.