Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva testirala nove rakete

Moskva -- Rusija danas obavila probu interkontinentalnih balističkih raketa sa više bojevih glava, od kojih svaka može da gađa zaseban cilj.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su rakete lansirane sa pokretne lansirne rampe oko 14.20 časova po moskovskom vremenu sa kosmodroma Pleseck, 800 kilometara severno od Moskve. Novi sistem RS-24 može da nosi do deset različitih bojevih glava i predviđeno je da zameni starije sisteme R-18 i R-20, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Pored toga što sistemi koji nose veći broj bojevih glava mogu da gađaju više različitih ciljeva istovremeno, mnogo ih je teže presresti i uništiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.