Moskva proterala novinara Gardijana

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva proterala novinara "Gardijana"

LONDON - Britanski novinar Luk Harding iz lista "Gardijan" proteran je iz Rusije, jer je preneo ocene iz američkih diplomatskih depeša da je ova zemlja postala "mafijaška država", piše danas britanski list.

Harding, koji je bio "Gardijanov" dopisnik iz Moskve, vratio se u glavni grad Rusije iz Londona dva meseca nakon što je pisao o sadržaju američkih depeša koje je objavio internet sajt "Vikiliks".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na aerodromu nije prošao pasošku kontrolu, a posle čekanja od 45 minuta u aerodromskoj ćeliji - poslat je u Britaniju prvim avionom, piše "Gardijan".

List navodi da novinar nije dobio objašnjenje za ovakav postupak.

"Nisam otišao u Rusiju zbog neke posebne agende i žao mi je što odlazim pod ovakvim okolnostima. Smatram da novinari ne mogu da prihvate autocenzuru", rekao je Harding.

"Gardijanov" glavni i odgovorni urednik Alan Rasbridžer opisao je ovaj događaj kao "veoma neprijatan razvoj situacije".

"Zabrinjavajuće je što ruske vlasti sada proteruju novinare sa kojima se ne slažu", rekao je Rasbridžer.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg telefonom je povao rusko Ministarstvo spoljnih poslova i zatražio objašnjenje o ovom događaju, ali još nije dobio odgovor, saopštio je Forin ofis.

Hardingovo proterivanje usledilo je nakon što je on u decembru pisao o navodima iz američkih depeša o vezama najviših ruskih zvaničnika, oligarha i organizovanog kriminala.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSIJA PROTERALA DOPISNIKA GARDIJANA IZ MOSKVE

Izvor: Kurir, 08.Feb.2011, 01:18

LONDON - Britanski levičarski dnevni list "Gardijan" saopštio je u ponedeljak veče da su ruske vlasti proterale njegovog dopisnika iz Moskve Luka Hardinga...Harding se vratio u Moskvu prošlog vikenda, posle dva maseca rada u sedištu lista u Londonu na objavljivanju tajnih diplomatskih dokumenata...

Nastavak na Kurir...

Novinar proteran iz Rusije

Izvor: B92, 08.Feb.2011

Moskva, London -- Britanski novinar proteran iz Rusije jer je izveštavao o tvrdnjama iz američkih diplomatskih depeša, prema kojima je ta zemlja postala "mafijaška država"...Naime, novinar "Gardijana" izveštavao je o tajnim depešama koje je njegov list dobio od portala "Vikiliks", prenosi AP...Dopisnik...

Nastavak na B92...

Rusija protjerala britanskog novinara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2011

Novinar britanskog Guardiana protjeran je iz Rusije bez jasnog obrazloženja vlasti. No , kako je pisao o "ruskim vezama WikiLeaksa" bez dvojbe da je razljutio službeni Kremlj. Luke Harding se prošlu subotu vraćao iz Londona u Moskvu. Zaustavila ga je granična kontrola na aerodromu Sheremyetovo....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lavrov: Harding prekršio pravila, ali mu je viza validna

Izvor: Politika, 08.Feb.2011

MOSKVA – Dopisnik "Gardijana" iz Moskve Luk Harding, kojem je zabranjen ulazak u Rusiju, nekoliko puta je dolazio u nemirni region Kavkaza, u kojem boravak izveštačima nije dozvoljen, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov...Lavrov je kazao da je novinar ilegalno ulazio u...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.