Moskva brani rezoluciju 1244

Izvor: Politika, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva brani rezoluciju 1244

Moskva – Predstavnik Rusije u posredničkoj "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je juče da će se u nastavku pregovora o statusu Kosova i Metohije založiti za predlog zvaničnog Beograda o očuvanju rezolucije 1244 i precizirao da predlog Volfganga Išingera o "neutralnom statusu" ne predstavlja predlog "trojke". "Posrednička 'trojka' Kontakt-grupe još nema pripremljen sveobuhvatni predlog za budući status Kosova i Metohije", rekao je ambasador Bocan-Harčenko u intervjuu agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tanjug pred novu rundu pregovora o budućnosti Kosova i Metohije, u utorak u Briselu. Bocan-Harčenko je zajedno sa nemačkim ambasadorom Išingerom, koji predstavlja EU, i američkim izaslanikom Frenkom Viznerom, u predstavničkoj "trojci" međunarodne Kontakt grupe.

Ruski diplomata smatra da je neizvesno da li će "trojka" uopšte uspeti da sačini sveobuhvatan predlog do 10. decembra, kada treba da preda izveštaj generalnom sekretaru UN. "Mi radimo na nekom predlogu s obzirom na ideje koje su iznele strane, ali danas ne mogu da kažem da postoji pripremljen sveobuhvatni predlog, a teško je reći da li će ga i biti. To u ovom trenutku niko ne zna i to zavisi od rezultata nastavka pregovora", rekao je Harčenko u intervjuu nacionalnoj agenciji.

Prema Bocan-Harčenku, "bilo bi dobro da se dođe do neke ideje do kraja pregovora", ali bi ona "morala da bude maksimalno balansirana", što je važno "ako želimo da postignemo kompromis". Pri tome, kako je objasnio, takav predlog ni u kom slučaju ne bi služio za nametanje "jer to nije mandat 'trojke'", nego samo kao podsticaj za pregovore.

Pozivajući se na profesionalnu etiku, Bocan-Harčenko nije želeo da komentariše najavu Išingera o ponudi stranama "sporazuma o 'neutralnom statusu'", ponavljajući da "nema još pripremljene ideje" i da je "sve što postoji" sirovo i da "mora još da se radi". "Nadam se da će strane reći još nešto u Briselu, imaćemo susrete i u Beču pred kraj novembra. Možda će to biti duži sastanak u toku nekoliko dana, kao produženi sastanak, ukoliko ima o čemu da se raspravlja više", rekao je on, naglašavajući da bi taj susret takođe bio u okviru "trojke" a ne kao međunarodna konferencija.

Najavljujući da će se "trojka" sresti sutra i prekosutra – uoči sastanka sa stranama u utorak, Bocan-Harčenko je rekao da će "još jednom biti sagledano sve o čemu se razgovaralo do sada". "Brisel je odlučujuća faza za nastavak pregovora i ima o čemu da se razgovara, s obzirom na to da je delegacija Beograda pokrenula ideju sa Hongkongom", istakao je Bocan-Harčenko, dodajući da je srpski predlog "razumeo ne kao predlog za mehaničku primenu već kao primer funkcionalnosti takvog modela" i da taj predlog "treba da bude uzet na razmatranje". "'Trojka' je iznela u Beču niz opcija, Hongkong je jedna ideja i njega je delegacija Beograda predložila kao najširi oblik autonomije", rekao je Bocan-Harčenko.

Na pitanje da li se zvanična Moskva "saglasila" sa "14 tačaka", među kojima su i one da "Beograd neće vladati Kosovom" i da "neće ponovo uspostaviti fizičko prisustvo na Kosovu", ruski diplomata je rekao da "nijedna od tačaka nije odredba i nije stav". "To je niz tačaka do kojih se došlo tokom razgovora i koje služe za nastavak diskusije, u kojoj će strane iznositi svoje popravke i svoje komentare". "Delegacija Beograda je iznela veoma važne tačke o očuvanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i nedopustivosti jednostranih poteza, i to je sasvim u redu, i smatram da je važno da se to odlučno podrži", rekao je Bocan-Harčenko.

Član posredničke "trojke" je kazao da "14 tačaka ostaju na stolu kao tačke o kojima se razgovara".

Na pitanje kako vidi činjenicu da srpski pregovarački tim radi pod neprestanim pritiskom najava o jednostranom proglašenju nezavisnosti i uz očekivanja da samo Beograd iznosi predloge, dok se Priština "slepo drži" plana izaslanika Martija Ahtisarija, Bocan-Harčenko je rekao da on očekuje "dodatne predloge i od Beograda i od Prištine". "Saradnja, ubeđivanje, a možda i pritisak, mora da postoji na obe strane. Mi želimo da dođemo do balansiranog rada sa obe strane", istakao je ruski diplomata.

Tanjug

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.