Izvor: B92, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: U požaru poginulo 45 žena

Moskva -- Najmanje 45 žena poginulo je u požaru koji je rano jutros izbio u jednoj klinici za lečenje bolesti zavisnosti u Moskvi.

One, kako javljaju agencije, nisu uspele da pobegnu iz bolnice jer su se našle zarobljene izmedju vatre i zaključane kapije. Glavni vatrogasni inspektor Juri Nenašev sumnja da je požar u bolnici podmetnut.

"Epicentar požara je već utvrđen i 90 odsto smo sigunri da se radi o podmetanju. U trenutku kada su vatrogasne jedinice stigle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bolnicu, 42 pacijentkinje su već bile mrtve. Sudeći prema položaju njihovih tela, one su pokušavale da izađu. Naša jedinica je evakuisala ostale pacijente, jer bolnički personal nije bio u stanju to da uradi. Jedan izlaz za evakuaciju je bio blokiran, a drugi odsečen vatrom", rekao je Nenašev.

Iz požara je spašeno 160 osoba, među kojima je 10 povređenih zbog trovanja karbon-monoksidom. Među mrtvima nalaze se i dve bolničarke. Agencije prenose da je tokom godine bilo preporuka da se poboljša protivpožarna zaštita u bolnici, ali da su takvi saveti ignorisani.

Glavni moskovski tužilac Juri Siomin rekao je da će istraga utvrditi razloge požara. "Kada je u pitanju razlog za izbijanje požara, moram da kažem da trenutno ne možemo da damo konačan zaključak. Možda je u pitanju bilo nepoštovanje pravila protivpožarne zaštite, možda je razlog bila i neugašena cigareta, a možda je požar i podmetnut. Sve moramo da uzimemo u obzir", rekao je Siomin.

U Rusiji godišnje od posledica požara umre oko 18.000 ljudi, oko 10 puta više nego u SAD.

Koštunica izrazio saučešće Putinu

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica uputio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu telegram saučešća povodom smrti pacijenata u požaru u bolnici u Moskvi.

"Srpski i ruski narod čvrsto su povezani duboko ukorenjenim osećanjima bratstva i bliskosti. Želim da znate da se bol za nevino nastradalim žrtvama danas u Srbiji oseća pođednako duboko kao u svakom delu Vaše velike zemlje", naveo je Koštunica u telegramu.

U saopštenju kancelarije za odnose sa medijima Vlade Srbije navodi se da je Koštunica zamolio da se izrazi najdubljeg saučešća srpskog naroda, Vlade Srbije, kao i njegovo lično saučešće prenesu porodicama poginulih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.