Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Obeležen Lenjinov rođendan

Moskva -- Ruski komunisti danas su obeležili 137. godišnjicu od rođenja Vladimira Iljiča Lenjina.

U Moskvi se okupilo više od 2.000 pripadnika i simpatizera levičarskih partija i pokreta, kao i učenici škola u kojima je sačuvana tradicija pionirskih organizacija, koji su sa crvenim zastavicama i karanfilima u rukama obišli Mauzolej na Crvenom trgu u Moskvi. Lenjin je nekadašnji proleterski vođa i lider ruskih boljševika.

U Kalinjingradu je otkriven pet metara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visok bronzani spomenik "Vođi svetskog proletarijata", na Lenjinskom prospektu. kod nekadašnjeg bioskopa "Oktobar". Spomenik je 2004. bio demontiran sa Trga pobede i restauriran.

"Lenjin je naša istorija, a protiv istorije se ne treba boriti, već je treba uvažavati, kao i ljude koji su je stvarali", rekao je gradonačelnik Jurij Savenko.

Lenjin je rođen 1870. godine u Uljanovsku, a kao nastavljač misli Karla Marksa i Fridriha Engelsa jedan je od ideologa komunizma i socijalizma, dolaska na vlast radničke klase. Umro je 21. januara 1924. u Gorkom, a sahranjen 27. januara u Moskvi.

Prema istraživanju Centra Levada sprovedenom polovinom meseca, 30 odsto anketiranih stanovnika Rusije smatra da će Lenjin ostati upamćen kao osnivač sovjetske države, 16 odsto kao vođa za kojeg su na prvom mestu bili interesi radnika, devet odsto smatra da će se njega sećati kao velikog mislioca koji je jasno predvideo budućnost i političara koji je uspeo da nametne volju ogromnoj zemlji.

Pozitivno mišljenje o Lenjinu uglavnom imaju stariji od 55 godina, a ima i onih koji misle da je on bio politički avanturista kojem se "posrećilo" (osam odsto) ili diktator koji je bio spreman da žrtvuje milione ljudskih života (šest odsto).

Skoro polovina ispitanika (45 odsto), pak, misli da se za 40-50 godina Lenjina neće sećati niko osim istoričara.

Ove godine komunisti obeležavaju jubilej bez svog lidera Genadija Zjuganova, koji se nalazi na turneji po Latinskoj Americi, i posle posete Meksiku, danas treba da doputuje na Kubu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.