Moskva:Građani neće budistički hram

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva:Građani neće budistički hram

Moskva -- Građani moskovskog okruga Otrandoe protestovali su protiv gradnje prvog budističkog hrama u ruskoj prestonici, prenosi Verska informativna agencija.

Više stotina pravoslavnih žitelja već je potpisalo peticiju u kojoj se suprotstavlja odluci gradskih vlasti koje su odredile da se hram sagradi u njihovom rejonu.

Da bi se neki verski objekat sagradio, potrebna je saglasnost stanovnika koji žive u njegovoj okolini.

Stanovnici kažu da hram nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potreban i da u njihovom susedstvu gotovo da i nema budista. Već imaju džamiju, koja im smeta jer se na islamske praznike okuplja veliki broj ljudi, a za Bajram se tu kolju ovce. Oni se pribojavaju toga kakve običaje imaju budisti. Imaju i sinagogu, na koju se ne žale.

Budisti Moskve, kojih ima oko 20.000, obradovali su se dozvoli gradske vlade prestonice, a gradnja je trebalo da počne iduće godine.

Moskovski mediji podsećaju da su gradske vlasti 2010. dozvolile da se sagradi 200 pravoslavnih hramova, posebno u rubnim delovima grada, gde ih do sada nije bilo. U 35 slučajeva odobrene lokacije morale su da budu izmenjene zbog protivljenja građana, koji obično ne žele da se žrtvuje park, ili da crkva bude u blizini škole, navodi VIA.

Budizam je u Rusiji priznat kao "tradicionalna" veroispovest. S pravoslavljem i islamom učestvuje u svim državnim međureligijskim telima. Ukupno u Rusiji ima između 1,5 do dva miliona budista tibetanskog usmerenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskovljani protiv gradnje budističkog hrama, jer se "plaše običaja budista"

Izvor: Blic, 17.Dec.2012

Gradjani severoistočnog moskovskog okruga Otradnoe protestvovali su protiv gradnje prvog budističkog hrama u ruskoj prestonici, prenosi danas Verska informativna agencija (VIA). ..Više stotina pravoslavnih zitelja već je potpisalo peticiju u kojoj se suprotstavlja odluci gradskih vlasti koje su odredile...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.