Mornarica nesposobna, čelindžeri ne rade, nema oružja... Pa, ova vojska svetske sile zapravo puca

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 12:00

Mornarica nesposobna, "čelindžeri" ne rade, nema oružja... Pa, ova vojska svetske sile zapravo puca

Velika Britanija se nalazi na udaru napada protiv nacionalne odbrane, a nikoga za to nije briga, piše nekadašnji britanski specijalac Tim Kolins za "Telegraf".

Prvi problem sa kojim se Britanija suočava jeste regrutacija, smatra on, navodeći da se, umesto privlačenja "onih koji su vekovima branili ovu zemlju", danas forsira različitost, odnosno regrutacija različitih manjina koje nisu ni zainteresovane za karijeru u vojsci.

Drugi je to što se demorališu i ismevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "nepoželjni, oni koje je doskorašnji komandant Britanske avijacije Majkl Vingston nazvao "beskorisnim belim muškim pilotima", zbog čega oni masovno napuštaju vojsku.

Treći problem predstavljaju niski bezbednosni standardi, koji omogućavaju neprijateljima da se bez većih problema infiltriraju u britansku vojsku, navodi Kolins.

Brodovi čije su popravke skupo plaćene izbacuju se iz upotrebe. Mornarica ne može da učestvuje u NATO vežbama, a kamoli da se efektivno bori protiv Huta u Crvenom moru.

Ono što je ostalo od vojske je jedva funkcionalno. Situacija nije mnogo bolja ni kada je reč o naoružanju, piše Kolins, navodeći da Britanija sada praktično nema artiljeriju nakon što su preostale sisteme i municiju poslali Ukrajini.

Problem za Britance predstavlja i nabavka novog naoružanja. Naime, od 589 oklopnih vozila koja su naručena, isporučeno je svega 44 – deset godina nakon što ih je Ministarstvo odbrane platilo 5,5 milijardi funti.

Još jedan gorući problem predstavlja i nedostatak tenkova. Prošle godine je otkriveno da britanska vojska raspolaže sa samo 157 tenkova "čelindžer" koji su spremni za upotrebu odmah ili u roku od 30 dana, za razliku od 227, koliko ih ima zvanično.

Mnogi smatraju da je taj broj zapravo još i manji, navodi Kolins, i dodaje da britanska vojska ima čak 93 "centra za raznolikost" – verovatno više od funkcionalnih "čelindžera", prenosi Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.