Moraš biti potpuno poremećen da bi ukrao ovaj natpis sa logora smrti!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Nov.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moraš biti potpuno poremećen da bi ukrao ovaj natpis sa logora smrti!

Svima je poznat izraz "rad oslobađa" i to upravo zato što je stajao na ulazima nacističkih logora. Prošle noći ovaj natpis, koji predstavlja deo istorije, ukraden je iz nekadašnjeg koncentracionog logora Dahau

Deo kapije od kovanog gvožđa sa ciničnim natpisom “rad oslobađa” (Arbeit macht frei) ukraden je iz nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Dahau, saopštila je danas lokalna policija.

Služba bezbednosti primetila je jutros da nedostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << deo kapije veličine 190 sa 95 centimetara, saopštila je policija i dodala da je krađa počinjena u toku noći.

Policija je saopštila da u blizini nekadašnjeg logora nije pronašla nikakve tragove i apelovala je na građane koji imaju bilo kakvu informaciju u vezi s tim, da joj se obrate.

Foto: auschwitz.org

Nemački izraz “rad oslobađa” postao je poznat u Drugom svetskom ratu, jer se pisao na ulazima nacističkih sabirnih logora.

Logor Dahau je otvoren u martu 1933. i bio je prvi redovni koncentracioni logor koji je osnovala koaliciona vlada nacional-socijalista i katoličke Partije centra (raspuštena 6. jula 1933). Hajnrih Himler, šef policije u Minhenu, je zvanično opisao ovaj logor kao “prvi koncentracioni logor za političke zatvorenike”.

Više od 200.000 zatvorenika bilo je smešteno u logoru Dahau. Veruje se da je 25.613 zatvorenika umrlo u glavnom logoru i još oko 10.000 u okolnim logorima, uglavnom od bolesti, neuhranjenosti i samoubistava. Pocetkom 1945. pojavila se epidemija tifusa pre njegove evakuacije, od kojeg je umro veliki broj slabijih zatvorenika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Dahau: Ukraden deo kapije konclogora sa natpisom "rad oslobađa"

Izvor: Večernje novosti, 03.Nov.2014, 00:37

Deo kapije od kovanog gvožđa sa ciničnim natpisom "rad oslobađa" (Arbeit macht frei) ukraden je iz nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Dahau, saopštila je danas lokalna policija. Služba bezbednosti primetila je jutros da nedostaje deo kapije veličine 190 sa 95 centimetara,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.