Morales nakon desetosatne drame stigao u Meksiko

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morales nakon desetosatne drame stigao u Meksiko

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales stigao je u Meksiko gde je dobio azil. Na aerodromu ga je dočekao šef meksičke diplomatije. Tokom puta avion u kojem je bio Morales imao je problema sa dobijanjem dozvola za prelete preko teritorija južnoameričkih zemalja.
Evo Morales doputovao je avionom meksičkog ratnog vazduhoplovstva, a na aerodromu u Meksiko sitiju Moralesu je dobrodošlicu poželeo meksički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard.

Putovanje doskorašnjeg predsednika Bolivije do Meksika bilo je kažu dramatično. Vlasti Meksika su pregovarale sa više južnoameričkih država, kako bi mu se obezbedio siguran prelet do glavnog grada Meksika.
"Pre poletanja aviona iz Bolivije, vlada Perua obavestila nas je da, iz političkih razloga, suspenduje dozvolu za dopunu goriva u Limi. Situacija je već bila veoma napeta, jer je na bolivijskom aerodromu bilo mnogo Moralesovih pristalica i oružanih snaga", objasnio je Ebrard.
Dodao je da se umesto u Peruu avion zaustavio u Paragvaju, pre nego što je stigao u Meksiko siti.

Nakon što je došao u Meksiko, Morales se zahvalio toj zemlji jer mu je, kako kaže, "spasla život".
Morales je prihvatio ponudu za politički azil u Meksiku, dan nakon podnošenja ostavke zbog optužbi za izbornu krađu.
Bivši bolivijski predsednik je na Tviteru objavio da ga povređuje što napušta Boliviju, ali da će se vratiti sa više snage i energije.
Podneo je ostavku nakon što je vrhovni zapovednik oružanih snaga Bolivije od njega zatražio da "odstupi" kako bi se osigurala stabilnost u zemlji, budući da su širom Bolivije nakon izbora izbili protesti.
Posle odlaska Moralesa, ostavke su podneli mnogi njegovi saveznici u vladi i parlamentu, pa je potpredsednica Senata, iz redova opozicije, spremna da preuzme dužnost privremenog predsednika Bolivije. Poziva na mir i sigurnost u zemlji.

"Želim da obezbedim izvesnost u zemlji, da se okonča vandalizam i da nema više ubijanja. Pozvaću na vanredne izbore koji moraju biti transparentni", poručuje Žanine Anjez, potpredsednica Senata Bolivije.
Uprkos apelima političara, na ulicama su nastavljeni protesti. Vojska se pridružila policiji u patroliranju pošto je u neredima uništeno više policijskih stanica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.