Monti pristao da vodi koaliciju partija centra na izborima

Izvor: Press, 29.Dec.2012, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monti pristao da vodi koaliciju partija centra na izborima

Monti je pre pet dana saopštio da bi prihvatio još jedan premijerski mandat ako bi kredibilne političke snage podržale njegov reformski program.
"Tradicionalne levičarske i desničarske partije podelile su svoje istorijske i simboličke vrednosti za zemlju, ali nisu istakle realan savez koji je Italiji potreban, onaj koji se fokusira na Evropu i reforme", rekao je Monti posle sastanka s predstavnicima koalicije centra, prenela je sinoć agencija Rojters.
Monti je rekao i da je voljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da "bude imenovan za lidera koalicije". Premijer u ostavi je ukazao da bi ta koalicija mogla da postigne "značajan rezultat" na izborima, zakazanim za 24. i 25. februar.
Monti je nedavno odbio ponudu Silvija Berluskonija da bude kandidat koalicije desnog centra na februarskim opštima izborima.
On je pre nedelju dana podneo ostavku na mesto premijera, mada je planirao da bude na čelu italijanske vlade do aprila 2013. godine, u nadi da će imati vremena da "spase Italiju od finansijske propasti".
Međutim, kada je Narod slobode, partija bivšeg premijera Berluskonija, povukla svoju podršku, Montiju (69) nije ostalo ništa drugo nego da podnese ostavku, pošto je njegova tehnokratska vlada izgubila podršku u parlamentu.
Pošto je zamenio Berluskonija u novembru 2011. godine, Monti je bio šef tehnokratskog vladinog kabineta zadužen da spasi Italiju od bankrota.
U zaslugu mu se pripisuje sređivanje javnih finansija i obnavljanje poverenja na tržištu, ali je nezaposlenost, od njegovog dolaska na čelo vlade, dostigla rekordnu stopu i nacionalna ekonomija ostala u recesiji.


Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.