Monstrum iz Osla ubijao mrzeći marksiste i muslimane

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monstrum iz Osla ubijao mrzeći "marksiste i muslimane"

OSLO - Osumnjičeni za napade na centar Osla i kamp laburističkog podmlatka na ostrvu Utoja u kojima je ukupno stradalo 92 ljudi, izjavio je da je bio motivisan željom da približi revoluciju norveškom društvu, rekao je njegov advokat.

Kako prenose agencije, policija i advokat osumnjičenog rekli su da je osumnjičeni Anders Behring Brejvik priznao da je izveo oba napada, ali je odbio svaku kriminalnu odgovornost za najteže napade koji su se dogodili u Norveškoj od Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rata.

Brejvik se tereti za terorizam i on će u ponedeljak biti izveden pred sudiju.

Policija je saopštila da je u napadima u petak, prema najnovijim podacima, povređeno 97 ljudi.

"On je želeo promene u društvu i iz njegove perspektive, za to mu je bila potrebna revolucija. Želeo je da napadne društvo i strukture društva", rekao je advokat Geir Lipestad televiziji NRK.

Tokom ispitivanja, Brejvik je takođe, sve vreme tvrdio da je "sam" izveo oba napada. Policija je juče saopštila da proverava izjave očevidaca masakra na ostrvu Utoja koji tvrde da je postojao još jedan napadač.

Mediji danas prenose i delove takozvanog manifesta od 1.500 strana koji je Brejvik postavio na internet na dan kada je izveo napade. Na tim stranicama punim ekstremno-desničarskih poruka autor poziva na "Evropski građanski rat" sa ciljem da se iskoreni "marksistička kultura" i unište muslimani.

I pored toga što je uz naslov pamfleta, navedeno da je autor "Endru Bervik", sam osumnjičeni na kraju teksta otkriva svoje ime i navodi da je on pisao tekst. Tekst je objavljen na engleskom jeziku.

Taj tekst koji je delom politički pamflet, delom ispovednički, sadrži i plan akcije za terorističke napade koji su izvedeni u petak u centru Osla i na kamp laburističkog podmlatka u kojem je prema nekim podacima, bilo najviše mladih između 14 i 18 godina.

"Ako ste zabrinuti za budućnost zapadne Evrope ovde ćete sigurno naći interesantne i izuzetno značajne informacije", navodi autor koji priznaje da mu je trebalo devet godina za pisanje manifesta pod naslovom "Evropska deklaracija nezavisnosti - 2083".".

U tom manifestu Brejkvik optužuje premijera Jensa Stoltenberga i njegovu Laburističku partiju, koja ima većinu u norveškom parlamentu, da su insistiranjem na "marksističkim i multikulturalnim" idejama indoktrinirali mlade i da su zahvaljujući takvim idejama dopustili "islamifikaciju Evrope".

U tekstu autor takođe, predviđa šta će mu se dogoditi ako preživi napade koja namerava da izvede.

"Ne samo da će me mrzeti svi moji prijatelji i porodica koji će me smatrati monstrumom, već će se svi mediji koji propagiraju globalnu multikulturu, imati pune ruke posla da na različite načine opišu moj karakter ubice, da me demonizuju i omalovaže", navodi se u tekstu.

Zelim da se zna da se i Srbija saoseca sa bolom norveskog naroda i jos jednom izjavimo saucesce porodicama nastradalih i celoj Norveskoj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.