Moksva: Rusija uvek čuva Konvenciju o zabrani hemijskog oružja

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moksva: Rusija uvek čuva Konvenciju o zabrani hemijskog oružja

Rusija uvek čuva Konvenciju o zabrani hemijskog oružja (KZHO) i poziva da spreči korišćenje za geopolitičke igre situacija sa optužbama za sajber-napade na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO), navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.


Ministarstvo ističe da su na zasedanju izvršnog saveta OZHO u Hagu Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija snažno potiskivale odluku da se ovoj organizaciji dodeli funkcija utvrđivanje odgovornih za upotrebu hemijskog oružja, što je apsolutno nelegitimno, s obzirom da takva ovlašćenja ima isključivo Savet bezbednosti UN. Ministarstvo je dodalo da je Moskva „kategorički protiv ove inicijative“.


„Rusija je oduvek štitila i nastaviće da štiti Konvenciju za zabranu hemijskog oružja. Pozivamo da se spreči iskorišćavanje situacije za geopolitičke igre. Protivimo se podrivanju autoriteta OZHO — do nedavno visoko efikasne međunarodne organizacije i dobitnice Nobelove nagrade za mir 2013. godine“, ističe se u komentaru Ministarstva.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija protiv nove eventalne uloge OPCW

Izvor: Blic, 12.Okt.2018

Nova ovlašćenja koja bi omogućila Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da pripisuje krivicu navodnim počiniteljima u incidentima u kojima se koriste hemijski agensi, mogla bi da budu iskorišćena protiv bilo koje zemlje koja nije po volji Zapada, saopštilo je danas rusko Ministarstvo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.