Moj cilj je kraj 2006.

Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moj cilj je kraj 2006.

Ahtisari: Nije gotov predlog za budući status južne srpske pokrajine, tek sam počeo neke ideje da predstavljam članovima Kontakt grupe

BRISEL – Specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije Marti Ahtisari izjavio je juče u Briselu da neće ništa promeniti u planu za rešenje tog pitanja, što znači da ostaje ranije utvrđeni rok – do kraja ove godine.

Kako su Tanjugu preneli izvori u NATO-u, Ahtisari je sa ambasadorima Severnoatlantskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saveta, u sedištu alijanse, razgovarao o budućoj ulozi Kfora na Kosmetu, uticaju izbora u Srbiji na proces rešavanja statusa i potrebi za jedinstvom unutar Kontakt grupe. "Moj cilj (za dovršetak procesa rešavanja statusa Kosmeta) jeste kraj 2006. godine. Od Kontakt grupe još nisam čuo ništa što bi bilo drugačije", izjavio je Ahtisari novinarima, neposredno posle razgovora s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom i Severnoatlantskim savetom, najvišim telom ove organizacije. "Neću učestvovati u nagađanjima oko bilo kakvih izbora. Čuo sam da će izbori biti u martu, julu, oktobru sledeće godine. Hajde da sačekamo da oni najpre budu raspisani", dodao je posrednik UN.

Ahtisari je naglasio da može biti kritikovan ukoliko plan ne bude spreman do kraja ove godine, ali je dodao da "namerava da bude spreman".

On je, istovremeno, odbio nagađanja kako on već ima gotov predlog za budući status južne srpske pokrajine. "Te priče nisu tačne... Nekih ideja imam, ali tek sam počeo da ih predstavljam članovima Kontakt grupe", izjavio je Ahtisari.

Posrednik Ujedinjenih nacija je, takođe, istakao da će o svom planu razgovarati krajem oktobra i u prvoj polovini novembra s Kontakt grupom, dok će u međuvremenu otputovati i u Njujork i tamo razgovarati s generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom. "Moj plan bi trebalo da ′pogura′ ceo proces... Biće predstavljen stranama, ali i Savetu bezbednosti", naglasio je Ahtisari.

On je ocenio da je "važno da se pregovori nastave sve dok postoji neka nada da bi moglo doći do napretka, odnosno pomeranja pozicija".

Napretka, međutim, već duže vremena nema ni sa jedne strane, istakao je Ahtisari i dodao da, ako se ta tendencija nastavi, nastavak pregovora neće imati nikakvog smisla, te da će se ići pred Savet bezbednosti UN.

Ahtisari je istakao i da rešenje "mora da poboljša bezbednost na Kosovu kako bi svi – a pre svega kosovski Srbi – imali više bezbednosti".

Takođe je neophodno, smatra Ahtisari, da rešenje "ojača bezbednost u regionu, ali i ekonomiju na Kosovu zbog tamošnje ogromne nezaposlenosti".

Shefer je rekao da je Kfor spreman da ostane na Kosmetu i da odgovori na sve izazove i istakao da "svi moraju da shvate da Kosovo mora ostati mirno".

Generalni sekretar NATO-a je istakao da će "snaga Kfora na Kosovu ostati ista i da će on imati ulogu i u periodu nakon postizanja rešenja". Trupe Kfora ostaće, kako je naglasio, "i severno od Ibra".

Shefer je, takođe, rekao da, na duže staze, NATO sa svojim iskustvom u domenu obuke može da odigra važnu ulogu na Kosmetu.

Odgovarajući na pitanje da li bi NATO pripremao nekakvu buduću vojsku Kosmeta, Shefer je rekao da "ne želi da nagađa na šta bi ličila ta uloga NATO-a".

Danas po podne Ahtisari će u Briselu razgovarati s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Havijerom Solanom.

(Tanjug)

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.