Mogući ostaci nestalog aviona pronađeni u vodama Vijetnama

Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući ostaci nestalog aviona pronađeni u vodama Vijetnama

HO ŠI MIN – Mogući ostaci aviona malezijske avio kompanije Malezijan erlajns, koji je nestao juče, primećeni su kod obale vijetnamskog ostrva To Čua, rekao je danas neimenovani viši zvaničnik Vijetnama.

„Jedan vijetnamski avion je saopštio da je pronašao dva polomljena objekta, koja najverovatnije pripadaju letelici, nedaleko od ostrva To Ču”, rekao je taj zvaničnik za agenciju Frans pres.

U području Malezije i Vijetnama je trenutno noć (23.30 po srednjeevropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vremenu), bez mesečine, te nikakva potraga nije moguća pre sutra ujutru po lokalnom vremenu, kada će u pomenutu oblast biti upućen avion za pretraživanje terena i brodovi, navodi agencija Frans pres.

Ostrvo To Ču, blizu koga su pronađeni objekti koji možda potiču sa nestalog aviona, predstavlja liniju razdvajanja vijetnamskih i malezijskih teritorijalnih voda. To je ista oblast u Južnom Kineskom moru, gde su nekoliko kilometara dalje primećene dve pruge prosutog goriva.

Avion „boing 777” nestao je juče između Malezije i Vijetnama, sat vremena po poletanju iz Kuala Lumpura.

Avion sa 239 osoba, leteo je za Peking.

Kako je ranije saopšteno, u avionu su se nalazila dva putnika sa ukradenim pasošima, a međunarodna policijska organizacija Interpol navela je da nijedna zemlja nije povodom informacija o ukradenim pasošima pregledala njenu bazu podataka.

Malezija je danas otvorila istragu za terorizam povodom nestanka aviona.

------------------------------------------

Teroristički napad možda uzrok nestanka aviona

KUALA LUMPUR – Uzrok nestanka aviona Boing 777 sa 239 putnika možda je teroristički napad i u toku je istraga kojom će biti utvrđeno da li je ta hipoteza ispravna, saopštilo je danas malezijsko ministarstvo saobraćaja.

Pažnju istražitelja posebno su izazvala četiri putnika za koja se veruje da su imali ukradene pasoše evropskih zemalja. Ministar saobraćaja Hišamudin Husein rekao je da je utvrđen identitet nekih od potencijalnih osumnjičenih.

„Četiri imena su na mom stolu”, rekao je Husein.

U istrazi učestvuju malezijske obaveštjane službe, a u Maleziju je poslata i ekipa američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Jedna od pretpostavki jeste i da je avion ubrzo posle poletanja krenuo nazad.

„Postoji realna mogućnost da je avion krenuo nazad prema Kuala Lumpuru”, rekao je šef malazijskog ratnog vazduhoplovstva Rodzali Daud.

Avion iz Kuala Lumpura krenuo je u Peking u noći između petka i subote, a sa radara je nestao oko sat vremena posle poletanja.

U avionu se nalazilo 227 putnika iz 14 zemalja, među kojima 153 Kineza, četiri Francuza, kao i 12 članova posade.

Kineski i vijetnamski mediji javili su ranije da se veruje da je avion pao u more u vijetnamskim teritorijalnim vodama.

Malezijska avio kompanija je poznata po dobrim bezbednosnim merama, a avion tipa Boing 777 nije imao udes poslednjih devetnaest godina.

Ban uputio saučešće porodicama putnika i posade aviona

NJUJORK-PEKING – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun uputio je saučešće porodacima i rođacima putnika i članova posade nestalog malezijskog aviona, dok su kineske društvene mreže danas ispunjene porukama saosećanja sa nestalim od kojih su, skoro, dve trećine bili Kinezi.

„Ban Ki Mun duboko žali zbog smrti toliko ljudi u nesreći malezijske aviokompanije. On izražava (svoje) saučešće svim porodicama ožalošćenih”, navodi se poruci portparola iz Kancelarije UN-a u poruci na tviteru, preneo je AFP.

Kineske društvene mreže ispunjene su porukama saosećanja sa nestalim od kojih su, skoro, dve trećine bili Kinezi i koja bi mogla da bude druga najgora avionska katastrofa.

Beta-AFP/Tanjug

objavljeno: 09.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.