Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć susret pape i patrijarha

Vatikan -- Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI i patrijarh ruski Aleksij II mogli bi se sastati "u bliskoj budućnosti".

To je najavio državni sekretar Vatikana Đovani Lajolo u intervjuu datom rumunskom dnevniku "Ziua", čiji je sadržaj danas prenela pres-služba Svete stolice. Vatikan očekuje da će se odnosi sa patrijaršijom ruske crkve poboljšavati. Taj susret bio bi "značajan gest za unapređenje dugog i teškog puta ekumenizma", ocenio je on.

"Verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će tako biti. Mislim da će papa Benedikt XVI i patrijarh Aleksij moći da se sastanu u bliskoj budućnosti", rekao je Lajolo, zvaničnik Vatikana zadužen za odnose sa drugim državama.

Odnose Vatikana i Moskovske patrijaršije otežavaju optužbe ruske crkve na račun katoličke crkve za prozelitizam (širenje vere). Benediktov prethodnik Jovan Pavle II nikada se nije sastao sa Aleksijem II.

Lajolo je rekao da odnose dve crkve komplikuju različiti pogledi na "činjenice iz oblasti doktrine i istorije" i "nesporazumi povezani sa razlikama u senzibilitetu i mentalitetu". "Uz malo uzajamne dobre volje, to ne bi trebalo da bude teško da se prevaziđe", ocenio je šef diplomatije Vatikana.

Papa je 18. maja u Vatikanu primio mitropolita Kirila, koji je u Moskovskoj patrijaršiji zadužen za spoljne odnose. Posle tog sastanka, mitropolit je izjavio da bi susret dvojice verskih poglavara trebalo "dobro pripremiti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.