Moguć i drugi krizni talas u evrozoni

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć i drugi krizni talas u evrozoni

Profesor Univerziteta u Njujorku, poznati ekonomista Nurijel Rubini, izjavio je da ne treba isključiti mogućnost pojave drugog talasa privredne krize u zoni evra i da će proces ekonomskog oporavka biti brži i jači u najrazvijenijim zemljama.

Rubini, koji je pre svih drugih njegovih kolega još 2006. predvideo tekuću globalnu finansijsko-ekonomsku krizu, istakao je da "ne prognozira prestanak funkcionisanja monetarne unije 16 članica Evropske unije" (EU), ali je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je moguć i izlazak nekih sadašnjih članica iz zone evra.

"Ja ne predvidjam raspad zone evra, ali verovatnoća da najslabije članice te grupacije mogu napustiti zonu evra nije nulta", upozorio je Rubini na ekspertskoj konferenciji održanoj u Bukureštu.

On je dao upozorenje u trenutku kada je na globalnim valutnim berzama kurs evra, zajedničke valute "evrolenda", opao više od 14 odsto prema dolaru, u odnosu na važeći nivo s početka ove godine, ističe ruska agencija Finmarket.

Svetska finansijska tržišta nisu ubedjena da se Grčka može izboriti sa gigantskim budžetskim deficitom koji je podrio poverenje investitora u evro, upozorio je Rubini na skupu u rumunskoj prestonici.

"Ostaje, osim toga, otvoreno pitanje kako će biti rešen problem konsolidacije deficita budžeta, ne samo u Grčkoj već i Španiji i Portugaliji", kazao je poznati američki ekonomista.

Budžetski manjak Grčke u prošloj godini, od 13,6 odsto vrednosti njenog bruto domaćeg proizvoda, bio je oko tri i po puta veći od maksimuma dozvoljenog pravilima EU.

Grci su u toku protekla dva meseca masovno protestovali protiv vladine politike stezanja kaiša, a mnogi analitičari u Atini izražavaju sumnju da će se plan štednje, koji je proklamovala vlada premijera Jorgosa Papandreua, u celini realizovati zbog velikog otpora grčkih sindikata.

Atini je već odobrena pomoć EU i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 110 milijardi evra, koja bi trebalo da u roku od naredne tri godine pomogne rešavanju grčke dužničke krize.

EU i MMF su, osim toga, odlučili da stvore specijalni fond u vrednosti od 750 milijardi evra iz koga bi se ukazala pomoć svim ugroženim zemljama zone evra i na taj način predupredilo izbijanje krize u celoj monetarnoj uniji i gubitak poverenja u zajedničku valutu - evro.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Moguć i drugi krizni talas u evrozoni

Izvor: Poslovni magazin, 27.Maj.2010, 00:20

Profesor Univerziteta u Njujorku, poznati ekonomista Nurijel Rubini, izjavio je da ne treba isključiti mogućnost pojave drugog talasa privredne krize u zoni evra i da će proces ekonomskog oporavka biti brži i jači u najrazvijenijim zemljama. Rubini, koji je pre svih drugih njegovih kolega još 2006....

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.