Modi se sastaje sa proindijskim političarima iz Kašmira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 14:53

Modi se sastaje sa proindijskim političarima iz Kašmira

Indijski premijer Narendra Modi sastaje se danas sa proindijskim političarima iz Kašmira, prvi put otkako je Nju Delhi regionu oduzeo poluautonomni status.

Stručnjaci navode da bi sastanak trebalo da spreči sve veće kritike u zemlji i inostranstvu nakon što je Modijeva vlada u avgustu 2019. umanjila autonomni status regiona i podelila ga na dve savezne teritorije - Ladakh i DŽamu-Kašmir, preneo je AP.

Od tada su indijske vlasti nametnule mnoštvo administrativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promena kroz nove zakone, koje su često sastavljale birokrate, a koje su izazvale nezadovoljstvo i bes ljudi, jer ih mnogi upoređuju s početkom kolonijalizma.

Modi je promene nazvao zakasnelima i neophodnima za podsticanje ekonomskog razvoja i potpunu integraciju Kašmira u Indiju.

Kašmir s većinskim muslimanskim stanovništvom podeljen je između Indije i Pakistana, a obe zemlje polažu pravo na celu njegovu teritoriju.

Islamski pobunjenici se bore protiv indijske vladavine od 1989. godine.

Većina stanovnika Kašmira podržava pobunjenike koji teže tome da ta teritorija bude ujedinjena ili pod pakistanskom vlašću ili kao nezavisna država.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.