Izvor: Press, 28.Nov.2016, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo gore od same eksplozije: Evo da li bi čovečanstvo preživelo nuklearnu zimu

Nakon što bi se pečurkasti oblici razišli, dim, ugljenik i prašina podignuti eksplozijom rasuli bi se po stratosferi i počela bi takozvana "nuklearna zima"
Jedno od pitanja koja se često provlače kroz javni diskurs jeste šta bi se dogodilo u slučaju globalnog nuklearnog rata. Ono što mnogi previđaju jeste da bi strašne eksplozije predstavljale najmanji deo problema.

Nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bi se pečurkasti oblici razišli, dim, ugljenik i prašina podignuti eksplozijom rasuli bi se po stratosferi i nebo bi veoma brzo postalo crno. Rezultat roga bila bi takozvana "nuklearna zima".


Američki savez geofizičara objavio je 2006. godine studiju u kojoj se navodi da bi čak i mali, regionalni nuklearni konflikt mogao da izazove potpun poremećaj klime koji bi trajao najmanje 10 godina, tokom kojih bi vazduh, voda i zemlja postali praktično neupotrebljivi.

Da ne bi čitali celu studiju, predstavljamo vam novi video iz produkcije "Life Noggin" koji objašnjava tačno šta bi se dogodilo sa civilizacijom u slučaju nuklearne zime.



Ukratko, verovatno ne bismo preživeli ni kada bi eksplodiralo "samo" 100 bombi, a kamoli čitav nuklearni arsenal velikih sila.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.