Mladost protiv velikih stranaka

Izvor: Politika, 21.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladost protiv velikih stranaka

Mladi demonstranti u Madridu uspeli da šokiraju i poziciju i opoziciju prostom činjenicom da su ih stavili u isti koš

Ono što je počelo pre tačno sedam dana na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol teško da se može podvesti pod obične studentske proteste, već u Evropu donosi nešto što pojedini analitičari nazivaju „duh šezdeset osme”. Razlozi za bunt su, zvanično, rekordno niska stopa nezaposlenosti mladih (45 odsto), mere štednje koje propagira vlada, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zahtevi da se doslednije primenjuju demokratski principi u Španiji.

Struktura demonstranata koji su se nazvali „Ogorčeni” je šarolika – od antiglobalističkih idealista do penzionera i slučajnih prolaznika – ali ogromnu većinu ipak čine studenti ili obrazovani mladići i devojke koji ne mogu da nađu zaposlenje. Premda ih često porede sa protestima „arapskog proleća”, mladi Španci se ne bune samo protiv vladajuće Socijalističke partije već su nezadovoljni političkom raspodelom moći uopšte što ilustruje jedan od glavnih slogana „Protiv velikih stranaka”.

Stoga ovi protesti nisu naročito dobra vest ni za opozicionu Narodnu partiju, budući da je teško zamislivo da demonstranti ovakve socijalne strukture postanu njihovi glasači. Pre će biti da „Ogorčeni” iskazuju protest zbog toga što je inače levičarska vlada preduzela neke desničarske korake u ekonomskoj politici.

„Verujem da je ovo ključ za razumevanje protesta. I pored sve njihove retorike u suštini se obraćaju levici. Bunt predstavlja frustraciju onih koji uviđaju da nije bitno za koga glasaš jer je ekonomska politika diktirana tržištem. Za većinu demonstranata se stiče utisak da su glasali za Socijalističku partiju 2008. samo da bi predupredili eventualnu pobedu Narodne stranke”, piše londonski „Gardijan”.

Nejasno je međutim šta „Ogorčeni” zaista žele, iako su ponosni su na to što nemaju ni lidere niti definisanu političku platformu. Uspelo im je, međutim, da šokiraju i poziciju i opoziciju ali ne samo time što kritikuju i jedne i druge već prostom činjenicom da su ih stavili u isti koš. Uspelo im je i da posle duže vremena okupe omladinu oko jedne ideje u borbi protiv postojećeg sistema. Da li će uspeti nešto bitno da promene prognoze su prilično sumorne.

Danas se u Španiji održavaju lokalni izbori a ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da će gotovo sigurno pobediti Narodna partija. Zbog izbornog dana još prekjuče su protesti proglašeni nelegalnim. Uprkos zabrani, demonstranti su poručili da će ostati na ulicama ali da će poštovati pravilo da se uoči izbora ne vodi politička kampanja.

Simpatiju sa njima izrazio je i premijer Hose Luis Rodriges Zapatero koji je rekao da možda neće primeniti zabranu i da Ministarstvo pravde razmatra odluku izborne komisije.

„Imam veliko poštovanje prema ljudima koji protestuju, što čine na miran način, i razumem da je to podstaknuto ekonomskom krizom i nadama mladih ljudi da se zaposle”, rekao je premijer a prenosi Rojters.

Uprkos deklarativnoj naklonosti Zapatera, španski komentatori su mahom saglasni da „Ogorčeni” verovatno neće upeti da promene stanje u zemlji ali i da im je ipak pošlo zarukom nešto isto tako teško – da se svi političari postide makar nekoliko dana.

D. Vukotić

objavljeno: 22.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.