Mlađa sestra Kim Džong Una u najužem političkom krugu

Izvor: RTS, 28.Dec.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlađa sestra Kim Džong Una u najužem političkom krugu

Kim Jo Džong, mlađa sestra predsednika Severne Koreje Kim Džong Una, dospela je u najuži politički krug svog brata i najmoćnija je žena u zemlji, uz suprugu severnokorejskog vođe.
U državnim Radničkim novinama objavljena je fotografija na kojoj sestra Kim Džong Una sedi pored najviših zvaničnika tokom kongresa vladajuće Radničke partije, preneo je britanski Telegraf.

Fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokazuje Kim Jo Džong, za koju se veruje da ima između 28 i 30 godina, u prvom redu u kome su sve visoki zvaničnici i to muškarci, kako aplaudira tokom bratovog obraćanja prisutnima.
Mlađa sestra severnokorejskog lidera stajala je pored njegove desne ruke i potpredsednika partije Coe Rjong Haea i dvojice sekretara vladajuće stranke.
Takav raspored sedenja ukazuje na "tihu promociju" mlađe sestre u najuži predsednikov krug kao i na njenu rastuću ulogu u toj izolovanoj zemlji, usred međunarodne krize.
Kim je sestru u oktobru postavio za člana politbiroa, najvišeg odlučujućeg državnog tela.
Pojedini analitičari smatraju da je takav potez pokazao Kimovo stremljenje da raskrsti sa svim nekadašnjim najužim saradnicima svoga oca.
Kimova mlađa sestra oduvek je uživala poverenje svog brata.
Bila je na čelu propagandnog odeljenja vladajuće partije, te je mnogi smatraju glavnim kreatorom kulta njegove ličnosti.
Njen rastući uticaj događa se usred čistki i pogubljenja nekih od vodećih ljudi u zemlji zbog paranoičnog Kima, piše Telegraf.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.