Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić ubio osmoro u tržnom centru

Njujork -- Naoružani 19-godišnji mladić ubio je osmoro ljudi, pucajući nasumično iz puške u Omahi, u SAD.

On je pucao u prepunom tržnom centru u američkoj saveznoj državi Nebraski, saopštila je policija. Napadač, identifikovan kao Robert Hokins, koji je za sobom ostavio poruku "Sada ću postati slavan", juče je ranio još petoro ljudi, od kojih su dvoje u kritičnom stanju, pre nego što je izvršio samoubistvo u kabini za presvlačenje u tom tržnom centru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Mladić je ispalio više od 40 metaka na kupce posećenog tržnog centra "Vestrouds" u elitnom delu Omahe u još nerazjašnjenoj pucnjavi.

Šef policije Omahe Tomas Voren saopšti je da neće da iznosi motive ovog napada, ali da izgleda da je pucnjava bila bez nekog jasnog razloga.

Na desetine kupaca pokušale su da pronađu spas sakrivajući se u hrpama odeće i kabinama, kako bi izbegli metke, koji su, prema rečima očevidaca, nekontrolisano leteli iz prodavnice "Von Maur" po balkonu trećeg sprata tržnog centra.

Kupci su opisali užasne prizore dok su napuštali trgovački centar. "Čuli smo 35-40 hitaca i videli smo čoveka koji leži u krvi", izjavila je Dženifer Kramer za lokalnu televiziju KETV, dok je druga žena kazala kako je videla četiri ili pet ranjenih osoba da leže na drugom spratu centra.

Jedna od svedokinja pucnjave u izjavi za CNN je napadača opisala kao "potpuno sumanutu osobu" koja je pucala na plišane medvediće, uz gnevne uzvike.

Porodica je Hokinsa izbacila iz kuće pre otprilike godinu dana, kada se preselio u porodičnu kuću svog prijatelja u predgrađu Belvi, gde živi srednja američka klasa, kazala je Debora Maruka Kovač, koja je primila Hokinsa.

Ona je za agenciju AP rekla da je Hokins pre nedelju dana otpušten iz Mekdonaldsa, gde je radio, i da je nedavno raskinuo sa devojkom.

Hokins je telefonirao Maruki Kovač juče oko jedan sat posle podne i rekao joj da je ostavio poruku za nju u svojoj spavaćoj sobi, kada je ona pokušala da dobije neko objašnjenje od njega.

"Rekao je da je isuviše kasno", navela je Maruka Kovač i dodala da je nakon toga spustio slušalicu.

U oproštajnoj poruci Hokins je naveo da mu je žao zbog svega i da neće više biti na teretu porodici svoga prijatelja, i da će postati slavan.

Ubilački pohodi s nasumičnim pucnjavama, čiji su ishod najčešće ubistva i samoubistva, nisu retkost u SAD, čiji građani poseduju oko 200 miliona komada vatrenog oružja, odnosno dve trećine ih je naoružano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.