Izvor: RuskaRec.ru, 29.Maj.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlada Hrvatica napisala nastavak „Zločina i kazne”

Helena je pročitala gotovo sve ruske klasike, a roman Fjodora Dostojevskog o Rodionu Raskoljnikovu je njena omiljena knjiga.
„Posle ovog romana sam mnogo razmišljala o pravu na zločin. Došla sam na ideju da napišem nastavak i rekla sam sebi „hajde da probamo”. Nisam razmišljala o tome da li će nastavak imati uspeha ili ne”, priča Helena dopisniku ruskog TV kanala „Rossiя 24”.
Zločin i kazna posle 150 godina
Drugi tom „Zločina i kazne” je pisala 11 >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << meseci. U svojoj knjizi Helena priča o životu Raskoljnikova na robiji. Tamo on stiče prijatelja koji se jednom takođe odlučio da učili zlodelo. Rodion Raskoljnikov deli sa njim svoje duševne muke i uz njegovu pomoć stupa u novi život. Posle robije se glavni junak vraća Sonji Marmeladovoj, ali ga čeka novo iskušenje: Sonjino i njegovo dete umire (što je kazna za grehe).
Na Helenin roman su obratili pažnju hrvatski književnici. Članovi zagrebačkog udruženja pisaca su predložili da se roman objavi. Dok se priprema izdanje u Hrvatskoj Helena sanja o objavljivanju knjige i u Rusiji.
„Čula sam da ljudi u Rusiji mnogo vole da čitaju. Nadam se da će se i moja knjiga njima dopasti”, kaže devojka.
Helenin trud je pozitivno ocenjen u moskovskom Fondu Dostojevskog.
Dvadeset knjiga ruskih pisaca koje svet najviše voli
Tekst romana Dostojevskog je po svemu sudeći toliko potresao devojku da je ona osetila unutrašnju potrebu da produži život junacima, utoliko pre što Dostojevski na kraju nagoveštava duhovni preporod Rodiona Raskoljnikova. Doduše, on kaže da je to već druga priča, ističe predsednik Fonda Dostojevskog, pisac i istoričar Igor Volgin.
Sledeću knjigu Helena Minić planira da napiše na ruskom jeziku. Ona govori nekoliko stranih jezika, a po rečima njene majke najviše voli ruski.
Helena često sluša stihove na ruskom i kaže da je to smiruje. „Ruski jezik je veoma lep, on pomaže mojoj ćerki da se oseća dobro”, kaže Helenina mama.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.