Mjanmar spreman za povratak Rohindža

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mjanmar spreman za povratak Rohindža

Mjanmarska vlada je izjavila da je spremna na povratak Rohindža, i ocenila da će Bangladeš biti odgovoran u slučaju kašnjenja povratka članova muslimanske manjine u Mjanmar, planiranog od 15. novembra.

"Mi smo spremni", rekao je ministar socijalnih poslova Vin Mjat Aje na konferenciji za novinare.

Bangladeš mora osigurati poštovanje rokova, kao i to da su svi povratnici dobrovoljni, dodao je.

Jedan zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Bangladeša >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je rekao da Visoko povereništvo za izbeglice (HCR) mora oceniti da se radi o dobrovoljnim povratnicima.

"Vlada Bangladeša nas je službeno tražila da procenimo dobrovoljnost povratnika", rekao je portparol HCR Firas Al-Katib i dodao da još nisu završili taj proces.

Nakon nekoliko kašnjenja, Mjanmar i Bangladeš su razradili smernice koje predviđaju povratak u prvoj fazi 2251 Rohindža od 15. novembra, po 150 osoba dnevno.

Od avgusta 2017. godine iz Mjanmara je u strahu od vojske i budističkih milicija pobeglo više od 720.000 pripadnika te muslimanske manjine u većinski budističkoj zemlji.

Plan povratka brine nevladine organizacije. U petak su 42 NVO, među kojima Oksfam, Save the Children i Handicap International uputile poziv protiv tog plana i istaknule da Rohindže užasava ideja povratka u Mjanmar.

Oni strahuju da će biti izolovani u logorima u državi Rakine, gde je njih 120.000 već boravilo u izrazito lošim uslovima.

Oni se boje progona i odbijaju se vratiti bez garancije sigurnosti. Specijalni izvestilac UN za Mjanmar Jangi Li je početkom novembra ocenila da Rohindžama i dalje preti opasnost progona.

Rohindže takođe traže od mjanmarskih vlasti dobijanje državljanstva. Vojna hunta koja je dugo na vlasti, oduzela im je državljanstvo 1982. godine i tako ih učinila građanima drugog reda, lišavajući ih obrazovanja i lečenja.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vlasti Mjanmara spremne za povratak izbeglica Rohindža

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2018

Vlasti Mjanmara izrazile su spremnost za povratak izbeglica Rohindža ocenujući da će Bangladeš biti odgovoran u slučaju kašnjenja procesa povratka predstavnika muslimanske manjine koji treba da počne 15. novembra..."Spremni smo", izjavio je ministar za socijalna pitanja Vin Mjat Aje novinarima...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.