Mitropolit Amfilohije: Pokušaj novog pretvaranja Svete Sofije carigradske u džamiju je bezumlje

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2020, 17:23

Mitropolit Amfilohije: Pokušaj novog pretvaranja Svete Sofije carigradske u džamiju je bezumlje

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros su služene Svete liturgije povodom današnje ponovne promjene hrišćanskog vjerskog identiteta i namjene Velike Crkve Svete (Agia) Sofije Premudrosti Božije u Carigradu – majke crkve svih naših crkava, jedne od najznačajnijih hrišćanskih svetinja na svijetu.
Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije ovim povodom Svetu službu Božiju je služio u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da danas proslavljamo posebno Božju Premudrost vezanu za najveličanstveniji hram sazdan ljudskom rukom u istoriji roda ljudskoga – Svetu Sofiju. “Za Premudrost Božiju u drevnome carskome  gradu Carigradu. Proslavljamo, dakle, Premudrost Božiju i sjećamo se i doživljavamo tajnu toga veličanstvenog hrama, sagrađenog od ruke cara Justinijana, hrama iz koga su nikli svi hramovi, da ne kažemo hrišćanski, ali posebno pravoslavni hramovi – iz Svete Sofije carigradske”, podsjetio je Mitropolit crnogorsko-primorski. Dodao je da je i podgorički saborni hram nadahnut hramom Svete Sofije iz Carigrada. “Kao što je tim istim hramom nadahnut i hram Svetoga Save na Vračaru u Beogradu, kroz koga vaskrsava Sveti Sava i njegove svete moštio spaljene ma Vračaru, kao što se kroz hram Premudrosti Božje u Carigradu, kroz Svetu Sofiju vjekovima otkriva i javlja, posvjedočuje na vidljiv način ta velika i sveta tajna Hrista Gospoda”, rekao je on. Kazao je da je Sveta Sofija danas ponovo ugrožena i izložena pokušaju lišavanja najdubljeg smisla njenog postojanja. “Pokušaj njenog ponovnog pretvaranja u džamiju je bezumlje. Ali, Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva. Sveta Sofija je, eno je, i u Kijevu. Majka crkva svih ruskih crkava. Jer, ruski narod je, većina slovenskih naroda su kroz Svetu Sofiju primili vjeru u Hrista Bogočovjeka kao Premudrost Božiju”, naglasio je Vladika Amfilohije. Rekao je da je dobro što ovu službu u čast ovoga praznika praznujemo u hramu koji su osveštali pravoslavni patrijarsi na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, našim patrijarhom Pavlom i moskovskim patrijarhom Aleksijem. “Evo ih ovdje naslikanih među prioložnicima i ktitorima ovoga svetoga hrama, zajedno sa atinskim arhiepiskopom Hristodulom koji je priložio ovaj ikonostas. Ovdje su dvojica patrijaraha, cariogradski i moskovski, ovdje zasadili i dvije masline u znak mira i ljubavi. I pustili su onda, sjećate se, i goluba koji je poletio kao simvol Duha Svetoga koji je osveštao ovaj sveti hram”, kazao je on. Mitropolit Amfilohije je rekao da će te dvije masline uskoro dati plodove i da će sa njih poslati masline i carigradskom i moskovskom patrijarhu. “Kao poziv da se ponovo sastanu ovdje gdje su se onda sastali, gdje su poslednji put zajedno služili Liturgiju”, kazao je Vladika. “Molimo se raspetom i vaskrslom Gospodu za raspetu Svetu Sofiju, raspetu, evo, od 1453. godine, da je ponovo vrati da bude svjedočanstvo Njega, raspetoga i vaskrsloga i Duha Svetoga životvornoga. Da dade Bog da se ponovo ovdje sastanu carigradski i moskovski patrijarh, da se zagrle i da se poljube, da time posvjedoče da su zaista svjedoci Premudrosti Božije, Hrista Boga našega”, poručio je Mitropolit Amfilohije. Radosav Rajo Vojinović, Mitropolija Foto: Boris Musić

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog liturgije u Hramu Vaskrsenja krivična prijava protiv sveštenika Branka Vujačića

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2020

Na dan kada je odlukom Velikog suda Turske i ukazom predsjednika Turske Redžep Taip Erdogana velika Crkva Premudrosti Božije u Carigradu  iz šestog vijeka pretvorena u džamiju, izvršivši nasilje nad jednom od najvećih hrišćanskih svetinja, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici policijske...

Nastavak na Vostok.rs...

Amfilohije: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju bezumlje

Izvor: Danas, 24.Jul.2020

Mitropolit Mitropolije crnogorsko primorske Amfilohije izjavio je da je pretvaranje Svete Sofije u džamiju bezumlje i istakao da će taj hrišćanski hram ostati nerazoriv i neuništiv.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.