Mitropolit Amfilohije: Nepoštovanje Crkve povampiruje bratoubilači duh u Crnoj Gori

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit Amfilohije: Nepoštovanje Crkve povampiruje bratoubilači duh u Crnoj Gori

Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je nedopustivo da se bilo koja vlast miješa u crkvena pitanja.
„To je potpuno bezumno. Naročito ovdje kod nas u Crnoj Gori, gdje je u vrijeme bratoubilaštva ubijen mitropolit crnogorsko-primorski sa preko stotinu najboljih sveštenika mitropolije. I stvorena je država ovakva kakva je danas. Ona bi trebala da poštuje crkvu. To je pravo Crkve“, naglasio je vladika.   Amfilohije je rekao da se boji da je to nepoštovanje crkve pokazatelj povampirenja bratoubilačkog duha u Crnoj Gori. „Ni za koga to nije dobro, pogotovo kada se radi o Crkvi koja je zaista stvorila ovu državu“, upozorio je vladika Amfilohije. Rekao je da je vlastoljublje najopakija bolest u svim zajednicama i da je ono u Rimokatoličkoj crkvi bilo dogma kroz vjekove. „Tako je do naših dana. To se vidi danas i po ponašanju Carigradskog patrijarha u odnosu na Ukrajinu. Vlastoljublje njegovo dovelo do velike nevolje u Ukrajini, do podjela koje su katastrofalne za budućnost ne samo Ukrajine i svih slovenskih naroda nego u isto vrijeme i sveukupnog pravoslavlja“, kazao je mitropolit. Podsjetio je na riječi apostola Pavla da u Crkvi nema „ni Grka ni Jevrejina, ni roba ni slobodnjaka, muškoga ni ženskoga“. „Nema ni Kineza ni Japanca, ni Rusa ni Amerikanca, ni Srbina ni Crnogorca – samo je Isus Hristos i oni koji su sabrani oko Njega. To je crkva Hristova. Takva je ona bila kroz vjekove i takva će ona ostati do kraja svijeta i vijeka. Mnogo je značajno da to znamo u ovo naše vrijeme, kada su se ljudi otuđili od crkve. Mnogi su se otuđili od crkve, a htjeli bi da oni upravljaju crkvom“, naglasio je mitropolit. Kazao je da takvi često puta ni u Boga ne vjeruju, bez obzira na kojem su mjestu. „Ali misle da sad oni imaju pravo da raspolažu sa crkvom i sa njenim životom. A to nije moguće“, kazao je on. IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.