Misterija 3.000 centrifuga

Izvor: Blic, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija 3.000 centrifuga

Rusija ne raspolaže dokazima da je Iran ostvario bilo kakav tehnološki napredak koji bi mu omogućio da obogaćuje uranijum na industrijskom nivou, saopštilo je juče rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Imamo najozbiljniji odnos prema objavi da je Iran počeo da obogaćuje uranijum na industrijskom nivou. Istovremeno, nije nam poznato da je nedavno ostvaren tehnološki napredak u iranskom nuklearnom programu koji bi promenio prirodu obogaćivanja u toj zemlji", saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mihail Kaminjin, portparol ruskog MIP-a. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da veruje da nove centrifuge još nisu u potpunosti operativne.

Reakcija iz Moskve je usledila pošto je Ali Laridžani, glavni pregovarač Teherana za nuklearna pitanja, izjavio da je Iran izgradio 3.000 centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Američki stručnjaci tvrde da je 3.000 centrifuga teoretski dovoljno da se proizvede nuklearno oružje za oko godinu dana.

Prva nezavisna potvrda o obogaćivanju uranijuma na industrijskom nivou očekuje se u narednih sedam dana, koliko će u Iranu boraviti dvojica inspektora Agencije UN za atomsku energiju. Oni će obići i postrojenje u Natancu.

Šef Organizacije za atomsku energiju Irana Golamreza Agazade ponovio je juče da Iran obogaćuje uranijum u 3.000 centrifuga i da planira da instalira ukupno 50.000 centrifuga. On je dodao da će ta zemlja uskoro objaviti međunarodni tender za izgradnju dve nuklearne elektrane od po 1.000 megavata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.