Mister Iks na čelu evropskih mudraca

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mister Iks" na čelu evropskih mudraca

TRAGOM VESTI

Bivši španski premijer Felipe Gonzales Markes vraća se na parket visoke politike. Uoči minulog vikenda, voljom Pariza i Berlina, imenovan je za šefa mudraca EU, grupe za razradu ideja o budućnosti zajednice država. U saopštenju Brisela, Gonzales je opisan kao Evropljanin po ubeđenju, "najzaslužniji arhitekta novog lica Španije". Nije izostala pohvala da je dao značajan doprinos širenju EU, prerastanju u zajednicu kakvu danas poznajemo.

Ko je, uistinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Felipe Gonzales Markes – kakvi se idejni impulsi koji se mogu očekivati?

Španac na čelu grupe mudraca EU ima pregršt nadimaka i sijaset predikata. Prvi se odnosi na odlučnost i postojanost – u pozitivnom i u negativnom smislu. Pristalice tvrde da je Gonzales između 1982. i 1996. godine dao odlučujući doprinos transformaciji Španije u savremenu evropsku državu. Zovu ga ocem nove demokratije (posle Frankove epohe). Drugi mu prebacuju da je zemlji nametnuo članstvo u NATO. Treći tvrde da je bio odgovoran za masovna otpuštanja i galopirajući rast nezaposlenosti.

Kritičari neretko porede Gonzalesa sa "političkim kameleonom". Pre nego što se pridružio španskim socijalistima, bio je jedan od "najperspektivnijih talenata" demohrišćanskog pokreta i član nekoliko katoličkih organizacija – takozvanih bratstava. Kao socijalistički premijer neretko se oslanjao na pomoć i savete iz suprotnog lagera. Baza ga je, štaviše, prozvala "renegatom" i "agentom krupnog kapitala". Po dolasku na vlast, Gonzales je umesto izbornog obećanja – stvaranje 800.000 novih radnih mesta – doneo zakone koji su pokrenuli talas masovnih otpuštanja.

Najteža optužba je u vezi sa nadimkom "Mister Iks". Tako je španski istražni sudija Baltasar Garson (poznat i po kasnijoj istrazi protiv čileanskog diktatora Augusta Pinočea) titulisao "sivu eminenciju" u španskoj vladi, izvesno premijera Gonzalesa. Postojale su indicije da je upravo on bio jedan od osnivača i zaštitnika eskadrona smrti GAL (Grupos Antiterroristas de Liberacion), koji su između 1983. i 1986. godine, pod plaštom borbe protiv baskijskog terorizma, dejstvovali bez sudskog naloga i odobrenja. Lišavali su života, po principu "oko za oko", vodeće baskijske teroriste, ali i zagovornike samostalne Baskije koji su se borili za nezavisnost legalnim sredstvima. Akciona šema podrazumevala je istragu sredstvima kojim su policija i službe bezbednosti raspolagale, potom izvođenje atentata – govori se o egzekucijama po Frankovom receptu – koje je poveravano plaćenicima iz francuske Legije stranaca.

Novac je pribavljan iz državnih crnih fondova... Potkraj mandata razotkrivena je korupcionaška afera u koju je bio upleten vrh državnog mandata. Gonzales je, kojim čudom, ostao pošteđen posledica – izuzimajući činjenicu da je to bio kraj njegovoj tadašnjoj političkoj karijeri.

Prethodno, naravno, pošteđen je kao "Mister Iks". Kada je "afera GAL" izbila na videlo, bezmalo svi vodeći resorni političari, osim Gonzalesa, i stručnjaci za pitanja državne bezbednosti osuđeni su na dugogodišnje robije. Među njima se obreo i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Španije Hoze Barionuevo. Osuđen je na deset godina robije. Dalji osuđenici su bili: Rafael Vera, direktor državne bezbednosti, Rikardo Garsija Damborenea, generalni sekretar pokrajinske organizacije Socijalističke partije Španije u Biskaji, Franko Alvares, šef Antiterorističke akcije Španije, Migel Plančuelo, šef Informacione brigade (za pitanja kontrašpijunaže)...

Među poznavaocima novije španske prošlosti neretko se ukazuje na to da je Gonzales čovek evropske osovine koju formiraju Pariz i Berlin. Da li je to bio i razlog za njegovo imenovanje u šefa mudraca EU – ostaje da se vidi.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.