Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislima pokreće stvari

Mislima pokreće stvari

Paralizovani Amerikanac Metju Nejgl (25), kome su lekari ugradili minijaturni senzor u mozak, u stanju je da kontroliše kompjuter i televizor i pomera predmete putem robotičke ruke i sve to radi samo uz pomoć svojih misli.

Naučnicima je i ranije uspevalo da uspostave vezu između mozga i računara, kako kod ljudi tako i kod životinja, ali je ovo dosad najveći korak na putu ka usavršavanju bioničkog sistema koji može da povrati motorne funkcije kod osoba koje ne mogu da upravljaju svojim udovima.

'Veštinu sam savladao za samo nekoliko dana', kaže Nejgl i dodaje da mu implant ne izaziva bol. Ostao je paralizovan u tuči u julu 2001.

CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.