Izvor: Deutsche Welle, 27.Dec.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija dirigenta Beogradske filharmonije

Gabrijel Felc, nemački dirigent i do skoro muzički direktor filharmonije u Dortmundu, sada je glavni dirigent Beogradske filharmonije. Pored muzičkog zadatka, piše dpa, Felc u svom angažmanu vidi i političku misiju.

„Želim da pokaže orkestru komadić nemačke muzičke istorije“ – tako novi dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc vidi svoj novi zadatak u Srbiji. Za njega je „velika čast da diriguje reprezentativnim orkestrom Srbije“, jer to je „najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << orkestar na Balkanu – nadaleko nema konkurenciju“. No i kao „vrlo političan čovek“ 46-godišnji dirigent vidi u Beogradu i druge šanse: „Vrlo skromnim sredstvima želim da doprinesem da odnosi Nemačke i Srbije postanu tešnji“, kaže Felc koji je dosad radio sa više od 60 orkestara u Nemačkoj i inostranstvu. On zastupa poruku koja bi u novoj domovini mogla da mu donese mnogo novih prijatelja: „Stanovnici Srbije imaju pravo da se potpuno integrišu u EU. Jer, ovo je Srednja Evropa i time čvrst deo Evrope koji ne bi smeo da bude izopšten“.

- pročitajte još: „Zadatak muzike je da povezuje ljude“

Povećava posetu

Ova jasna poruka neće naići na oduševljenje svuda u Zapadnoj Evropi. Jer, u Briselu, Parizu ili Berlinu stalno se čuje da kandidat za prijem u EU najpre mora da uradi domaće zadatke na koje ga stalno podsećaju – na planu pravne države i slobode medija. Dok neki visoki političari u Beogradu govore o prijemu 2020. ili bar 2025. godine, mnogi u Briselu sumnjaju u taj vremenski horizont. Kažu da su sistemski deficiti u srpskoj državi, društvu i privredi još suviše veliki.

Felc je u Nemačkoj već odavno ime koje garantuje i dobru posećenost. Kada je bio glavni muzički direktor u Altenburg-Geri (2001-2005) povečao je, kako kaže, broj posetilaca koncerata za sedam odsto. Na istoj funkciji u Štutgartskoj filharmoniji proveo je gotovo deset godina (2004-2013) u periodu u kojem se interesovanje prijatelja klasične muzike za rad ove institucije bitno povećalo. „Zato su me pozvali u Dortmund“, kaže Felc danas. U Dortmundu se za vreme njegovog rada broj posetilaca povećao za 16 procenata.

Srbija u Forumu dirigenata

U Srbiji to nije neophodno: tamo vlada stalna navala na komplete ulaznica za Beogradsku filharmoniju. Felc je bio začuđen zbog toga što je „posle tri nedelje čitava sezona bila rasprodata: to je pravi raj... šta god da sviramo, publika će doći. Na to Beograd može da bude ponosan.“

- pročitajte još: Robot dirigent ukrao šou Bočeliju

Felc će moći da stekne poene i zbog novih međunarodnih veza članova srpske filharmonije. On se pobrinuo za to da Srbija bude integrisana u poznati nemački Forum dirigenata. Forum pruža mladim dirigentima priliku da se pokažu i tako nešto će prvi put biti organizovano u Beogradu u junu 2018. Tada će dve žene i tri muškarca dirigovati beogradskim orkestrom. „Moja karijera velikim delom počiva na tom forumu koji je pomagao u početku“, kaže Felc. On je odavno želeo da se oduži Forumu za to i to će učiniti – u Beogradu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.