Minsk: Novi masovni protest hiljada građana

Izvor: VOA, 13.Sep.2020, 17:41

Minsk: Novi masovni protest hiljada građana

Najmanje 100.000 građana preplavilo je ulice beloruske prestonice Minska na jednom od najmasovnijih protesta protiv predsednika države Aleksandra Lukašenka koji tvrdi da je osvojio mandat na avgustovskim izborima - čiji legalitet i legitimitet osporava opozicija. Jedna od učesnica protesta, koja se Rojtersu predstavila kao Tatjana, rekla je da su grupu demonstranata u nekoliko prstenova opkolili vojnici– koji su iz mase izvlačili građane i prebijali ih. Olga Čemodanova, zvaničnica Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusija, rekla je agenciji TASS u izjavi nevezanoj sa prethodnim tvrdnjama učesnice protesta, da su dodatne policijske snage raspoređene na ulicama Minska da bi se sprečilo održavanje, kako je ukazala, neovlašćenog skupa. Pozivajući se na policiju Minska, ruska državna novinska agencija TASS objavila je da policija provodi i pritvara demonstrante u prestonici. Prethodno, agencija Rojters javila je da su beloruske vlasti bodljikavom žicom ogradile centralne gradske trgove u prestonici Minsku i privodile demonstrante koje su se okupljale povodom protestnog marša. Ograđeni su trgovi Oktjabrskaja i Nezavisnosti, javila je agencija Rojters, a u njihovoj blizini uočene su i naoružane snage bezbednosti. Najmanje 5.000 ljudi okupilo se u subotu u tom gradu tokom protesta – okupljanja sa kog je, između ostalog, zatraženo oslobađanje pritvorenih pristalica opozicije tokom dosadašnjih okupljanja građana. Njih najmanje 114 pritvoreno je do večeri, saopštilo je belorusko Ministrastvo unutrašnjih poslova, od čega ih je u prestonici privedeno 99. Belorusija se nalazi jeku političke krize nakon avgustovskih izbora na kojima predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je osvojio još jedan mandat, što opozicija u toj zemlji odbacuje, ukazujući na izborne neregularnosti i tražeći održavanje novog glasanja. Stanje u toj zemlji pomno prati međunarodna zajednica, kako Sjedinjene Države i Evropska unija kritikujući izborni proces i policijsku brutalnost tokom razbijanja protesta, tako i Rusija koja je Belorusiji ponudila razne vidove pomoći – uključujući i vojno-policijskih snaga.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Minsk: Protest više hiljada građana

Izvor: VOA, 13.Sep.2020

Najmanje 10.000 građana uputilo se prema Trgu nezavisnosti u Minsku – gde se nalazi sedište Vlade i predsednika države Aleksandra Lukašenka. Jedna od učesnica protesta, koja se Rojtersu predstavila kao Tatjana, rekla je da su grupu demonstranata u nekoliko prstenova opkolili vojnici– koji su...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.