Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske primilo tužbu žrtava ustaškog režima

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2017, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske primilo tužbu žrtava ustaškog režima

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je nedavno primilo notu američke ambasade u Zagrebu vezanu uz grupnu tužbu za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata.

U saopštenju se ističe da Republika Hrvatska nije naslednica NDH, što, navodi se, izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske.

Reč je o predmetu koji je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se precizira, pokrenut pred Okružnim sudom severnog okruga Istočnog područja Ilinoisa, koji ima sedište u Čikagu. Tužba je predata sudu 31. maja prošle godine, a Ministarstvo je primilo notu američke ambasade 27. februara ove godine.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova trenutno ispituje urednost dostavljenih materijala. Od trenutka uredne dostave, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počinje teći rok od 60 dana u kojem se Republika Hrvatska kao tužena strana mora izjasitio tužbenim navodima navedenom Okružnom sudu u Čikagu", navelo je Ministarstvo, preneli su lokalni mediji.

Zagrebački Večernji list preneo je danas da je Hrvatskoj uručena grupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli od ustaškog režima tokom Drugoga svetskog rata.

Prema navodima lista, reč je o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezane uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Tužitečji tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH. Ministarstvo spoljnih poslova smatra, međutim, da Hrvatska ne može da odgovara, jer nije naslednica NDH, već počiva na osnovama Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), precizirao je zagrebački dnevnik.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.