Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo dokumenta o Beogradskoj operaciji

Ministarstvo odbrane Rusije je povodom 75. godina od oslobođenja Beograda objavilo dokumente o Beogradskoj operaciji. Foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii 20. oktobra 1944. godine snage 3. Ukrajinskog fronta sa delovima jedinica 57. armije, zajedno sa snagama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, tokom žestokih sedmodnevnih borbi uništile su nemačke snage u Beogradu i oslobodile prestonicu Jugoslavije od nemačkih osvajača. Foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii Pripadnici artiljerijskih jedinica 57. Armije, koji su pokazali visoku borbenu spremnost, pokazali su primer izdržljivosti, hrabrosti tokom vođenja borbi u Jugoslaviji i tokom oslobađanja Beograda navodi se u dokumentima. U napadu na okupacione snage u Beogradu direktno je učestvovala 11. Odvojena jurišna mehanizovano-inženjerska brigada. U ratnom dnevniku te jedinice i njenom 53. Odvojenom inženjersko-diverzantskom bataljonu predstavljene su fotografije sa bojnog polja, kao i crteži uništenih neprijateljskih bunkera.
Foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii Izveštavajući člana Vojnog saveta 3. Ukrajinskog fronta o odnosu jugoslovenskog stanovništva prema sovjetskim vojnicima, predsednik političkog odelenja 57. Armije primetio je da su stanovnici oslobođenih teritorija „naše vojnike srdačno i prijateljski dočekali, davali cveće, iznosili hranu, te pozdravili Crvenu armiju kao oslobodioca od nacističkog ropstva". Zadatak oslobađanja Beograda ostvaren je zahvaljujući veštoj interakciji Crvene armije i jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, veštini komandanata i komandira, kao i velikom junaštvu vojnika. Foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii Beograđani su s oduševljenjem pozdravljali oslobodioce od nacističkih okupatora i ogorčeno govorili o strašnim krvavim zločinima Nemaca koje su činili u gradu, navodi se u dokumentima.
Foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii Za hrabrost i herojstvo pokazanim u borbama, naredbom Vrhovnog komandanta, ukazana je velika zahvalnost i počast snagama koje su učestvovale u oslobađanju Beograda, a 20. oktobra 1944. godine u 10 sati u Moskvi su ispaljena 24 artiljerijska plotuna iz 324 oruđa za odvažne snage 3. Ukrajinskog fronta i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koje su oslobodile prestonicu Jugoslavije.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Dejstva Dunavske flotile SSSR-a u Beogradskoj operaciji

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2019, 10:33

Piše: Boško Antić, kontraadmiral u penziji U drugoj polovini septembra 1944. godine, u toku borbenih dejstava u Rumuniji i Bugarskoj, komanda Dunavske flotile preduzela je više mera radi neprekidnog sadejstva sa snagama 3. ukrajinskog fronta. Brigada oklopnih čamaca, odred čamaca-minolovaca...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.