„Minimum pravde“

Izvor: Deutsche Welle, 20.Mar.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Minimum pravde“

Nakon izricanja presude kojom je Karadžiću određena doživotna robija, u BiH su podeljene emocije i reakcije. Preživele žrtve uglavnom su zadovoljne, uz žaljenje što nije proglašen krivim za genocid u sedam opština BiH.

Prvostepena presuda Radovanu Karadžiću gotovo je u celini potvrđena, a kazna promenjena – umesto 40 godina zatvora, koliko je dobio prvostepenom presudom, osuđen je na doživotnu robiju. Prve reakcije preživelih žrtava genocida i drugih ratnih zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << su pozitivne, a emocije su se Haškoj sudnici, gde su članovi udruženja pratili izricanje presude, teško mogle kontrolisati. Predsednici Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Muniri Subašić na momenat je pozlilo.

Članovi udruženja žrtava koji su izricanje presude pratili u Hagu, ali i u brojnim gradovima u BiH, ranije su izrazili očekivanje da će ratni zločinac Karadžić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora, što se i obistinilo presudom Žalbenog veća.

Majke Srebrenice su i u Memorijalnom centru u Potočarima pratile izricanje presude Radovanu Karadžiću. Ispunjeno je njihovo očekivanje da Karadžić bude doživotno osuđen. Rekle su da je doživotna robija za Karadžića „minimum pravde“, a mnoge su, kako prenose portali, zaplakale od sreće.

Bošnjaci Prijedora razočarani

„Veoma smo zadovoljni i srećni što je pravda konačno pobedila“, izjavila je predsednica nevladine organizacije „Srcem do mira“ iz Kozarca Emsuda Mujagić. Napomenula je, međutim, da Karadžić nije osuđen za genocid u sedam opština BiH. „Razočarana sam jer nema pravde za žrtve Prijedora“, rekla je.

Preživela žrtva genocida u Srebrenici i profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Emir Suljagić, izjavio je za agenciju Fena da je konačna presuda Radovanu Karadžiću „bacanje prašine u oči“. „Dakle, osuditi njega, a da to nema posledica po Republiku Srpsku i njen status, je prosto bacanje prašine u oči. Ljudi koji su preživeli Karadžićeve zločine i koji danas žive u tom entitetu, žive u njegovom životnom delu i to ostaje tako“, rekao je Suljagić.

Ratni doktor Opšte bolnice u Sarajevu, danas predsednik SABNOR-a (Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata) BiH, dr Bakir Nakaš, kratko je prokomentarisao doživotnu presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. „Ova je presuda dokaz da ipak ima pravde. Nažalost, i ova presuda neće umanjiti rezultat agresije na BiH koji se ogleda u postojanju RS i stalnoj želji da se ona pridruži Srbiji“, rekao je Nakaš.

Osuda pojedincu, amnestija kreatorima „genocidne politike“

Reagovale su i političke partije u BiH, među kojima i Demokratski front. „Gledajući širi, društveni i politički kontekst, ova osuda predstavlja osudu pojedincu, ma kog političkog ili vojnog ranga on bio, i istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU (Srpska akademija nauka i umjetnosti) i uz pomoć tadašnjih beogradskih političkih, vojnih i obavještajnih struktura vođena na čitavoj teritoriji BiH“, saopšzeno je iz te stranke.

Karadžićev put od pesnika i psihologa do genocida u Srebrenici popločan je vezama sa Beogradom i srpskom Državnom bezbednosti koje nisu prestale ni kada je optužen za ratne zločine. Konačna presuda je u sredu. (18.03.2019)

Njegov najuspešniji literarni lik je bio Dragan Dabić. Skoro sve znamo o Radovanu osim kako je mogao da s radošću sedi za istim stolom sa ljudima koje će docnije uz isto toliko radosti proterivati i ubijati. (19.03.2019)

Radovan Karadžić pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. Prvi predsednik RS osuđen je pred Žalbenim većem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove. (20.03.2019)

„Žrtvama Karadžićevih zločina i genocida i njihovim porodicama doživotna presuda neće doneti apsolutnu pravdu, ali je ona ipak istorijska činjenica. Presudu bi trebalo posmatrati kao pravni i istorijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru BiH tokom devedesetih i opomena svima onima koji od Radovana Karadžića i ostalih zločinaca prave uzore, što potvrđuje i nedelo teroriste Brentona Taranta na Novom Zelandu. Veličati Karadžića i Mladića znači veličati Adolfa Hitlera ili Adolfa Ajhmana – to je suština današnje presude“, saopšteno je iz Nezavisnog bloka.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić rekao je da je konačna presuda Radovanu Karadžiću veliki događaj za BiH i sve njene građane, naročito za porodice žrtava agresije. „Doživotni zatvor na koji je osuđen Karadžić predstavlja jedinu moguću odluku kako bi se doneo minimum pravde za sve koji su stradali u sprovođenju zločinačke politike stvaranja velike Srbije“, kazao je Nikšić.

Potvrda zločinačke prirode Karadžićeve politike

Naša stranka smatra da je presuda Radovanu Karadžiću „konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta“. „Presuda je nedovoljna, ali važna satisfakcija žrtvama. Poput drugih presuda ratnim zločincima koji imaju svoja imena i prezimena, i ova presuda je potvrda Karadžićeve lične odgovornosti koja ne sme biti večni teret celom jednom narodu“, saopšteno je. „Presuda, kakva god bila, ne može vratiti mrtve i utešiti one koji su preživeli Karadžića i njegove istomišljenike. Doživotna kazna pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina, ali i dalje je nemoguće zamisliti kaznu koja bi bila adekvatna“, rekao je predsednik Naše stranke Peđa Kojović.

Iz Republike Srpske stižu očekivane reakcije. Premijer RS Radovan Višković rekao je da su Srbi u tom entitetu „dovoljno jaki“ i da će sve podneti. „Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu“, rekao je Višković.

SDS: „Haški sud je politička institucija“

Srpska demokratska stranka (SDS) presudu Haškog suda smatra „neutemeljenom i skandalozno nepravednom“. „Kada je Haški tribunal u pitanju, stav SDS ostaje nepromenjen. On je politička institucija čiji je formalni cilj procesuiranje najtežih ratnih zločina na tlu bivše Jugoslavije, a suštinski – nastavak satanizacije srpskog naroda. Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se da se udari trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Jugoslaviji“, navode iz SDS.

Beležimo i prve reakcije u Srbiji. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine nenad Čanak naveo je da „nažalost misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i samoproklamovane opozicije poslati veoma lošu poruku iz Srbije“. „Mislim da je svaka kazna Karadžiću suviše mala“, rekao je Čanak.

Kolinda Grabar-Kitarović: „Presuda ideologu velikosrpske politke“

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je današnja odluka „konačna presuda jednom od glavnih ideologa i izvršilaca velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije“. „Presuda ne može da vrati u život desetine hiljada žrtava i ublaži bol njihovih porodica i preživelih, ali mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti te politike“, rekla je predsednica Hrvatske u izjavi koju prenosi Večernji list.

Na društvenim mrežama mogu se pročitati različiti komentari, među njima i ovaj banjalučkog psihologa Srđana Puhala: „Potpredsednica RS presuđena na 11 godina, predsednik Narodne skupštine RS presuđen na 20 godina, predsedniku RS presuđena doživotna. Draga Republiko Srpska kako ćemo ovo objasniti deci?!!“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.