Mini-detant u Londonu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 02.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini-detant u Londonu

LONDON - U rezidenciji američkog ambasadora Vinfild-haus u Londonu juče je održan prvi sastanak predsednika Rusije i SAD Dmitrija Medvedjeva i Baraka Obame.

Susret je, kako je navela ruska državna agencija, počeo rukovanjem i zajedničkim fotografisanjem, posle čega su lideri dve zemlje počeli razgovor bez prisustva novinara.

U razgovoru učestvuju i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, pomoćnik predsednika Rusije Sergej Prihodko, prvi vicepremijer Igor Šuvalov i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << finansija Aleksej Kudrin, a sa američke strane državni sekretar Hilari Klinton, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons i ministar finansija Timoti Gajtner.

Posle susreta Medvedev i Obama obratiće se novinarima, što nije karakteristično za obične bilateralne susrete koji se održavaju na marginama velikih samita, napominje Itar-TASS.

Zajednička deklaracija

Očekuje se da će predsednici Rusije i SAD usvojiti zajedničku deklaraciju o daljim odnosima, dokument o pitanju ograničenja nuklearnog oružja i dogovoriti se za sledeći „pravi“ sastanak.

Obama je pred susret rekao da SAD i Rusija imaju „veliki potencijal“ za zajedničke aktivnosti u čitavom spektru pitanja i problema.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa britanskim premijerom Gordonom Braunom - predsedavajućim „Grupe 20“, čiji će samit biti održan u Londonu, američki predsednik je rekao da između Moskve i Vašingtona postoje različiti pogledi na čitav niz problema i da oni nisu prevaziđeni.

„Nisam zainteresovan da produbljujem razlike“, poručio je on, ukazujući da „postoji i širok spektar zajedničkih interesa dve strane, na kojima se može raditi“.

To su, prema rečima Obame, ograničenje i neširenje nuklearnog oružja, borba protiv terorizma, ekonomska stabilnost, energetika, klimatske promene, rešavanje iranskog nuklearnog pitanja i situacija u Avganistanu.

Veliki potencijal

„Postoji veliki potencijal za zajedničke aktivnosti i mislim da pitanja neširenja nuklearnog naoružanja mogu biti za naše zemlje takav dobar početak“, istakao je lider SAD, dodajući da je uvek verovao da bi „SAD, Rusija i druge nuklearne zemlje pojačale svoje pozicije ukoliko bi dale primer i preduzele ozbiljne poteze za smanjenje svojih nuklearnih potencijala“.

Prema njegovim rečima, ukoliko SAD i Rusija mogu da preduzmu korake za značajnu redukciju svojih nuklearnih arsenala, to bi bio „dobar razvoj situacije“.

„Postojanje zaliha nuklearnog oružja i opasnost od njegovog širenja i pada u ruke terorista, danas predstavlja najveću pretnju za čovečanstvo“, istakao je Obama.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da će u izjavi predsednika o nuklearnom oružju, biti istaknuta spremnost da do kraja ove godine bude završen rad na novom sporazumu o smanjenju ofanzivnog oružja.

Prema rečima Rjabkova, biće usvojene dve deklaracije - jedna o sporazumu o ograničenju nuklearnog oružja - aktuelni zaključen 1991. godine prestaje da važi u decembru ove godine, i opšta, u kojoj će takođe biti elementi kontrole naoružanja.

Medvedjev (43) je postao predsednik Rusije u maju prošle godine, a u novembru iste godine održani su predsednički izbori u SAD, na kojima je pobedio Obama (47).

On je zvanično preuzeo dužnost u januaru.

Do sada su dvojica lidera dva puta razgovarali telefonom i razmenjivali pisane poruke, što je prema rečima šefa ruske države kod njega proizvelo umereni optimizam u vezi perspektiva daljeg razvoja odnosa.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

London: U toku prvi susret Obama - Medvedev

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Apr.2009, 16:37

U rezidenciji američkog ambasadora u Londonu u toku je prvi sastanak predsjednika SAD i Rusije, Barcaka Obame i Dmitrya Medvedeva. Susret je, navodi ruska državna agencija, počeo rukovanjem i zajedničkim fotografiranjem, poslje čega su lideri dvij ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.