Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mineapolis: Raste broj žrtava

Mineapolis, Beograd -- Devet osoba je poginulo a na desetine povređeno u padu mosta preko reke Misisipi u Mineapolisu. Desetine nestalih.

Vlasti u američkoj državi Minesota strahuju da bi broj stradalih u noćašnjoj nesreći, kada se most u Mineapolisu srušio u Misisipi, mogao porasti na više od 20, pošto je tokom jutra pronađeno još nekoliko tela, a 20-tak osoba vode se kao nestale. Do podneva, po lokalnom vremenu, pronađena su tela devet žrtava, još najmanje 20 se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodi kao nestalo, dok se broj povređenih procenjuje na 69.

Zvaničnici odbacuju mogućnost da se radi o terorističkom napadu, ali ni ne navode moguće uzroke nesreće. Do pada mosta došlo je u vreme poslepodnevnog špica, u vreme kada se mnogi vraćaju sa posla ili iz škole.

"Za sada nema nikakvih naznaka zbog čega se masivna betonsko-metalna konstrukcija, izgrađena 1967, raspala, iako je most u prethodne dve godine čak dva puta podvrgavan inspekcijama, ali bez ikakvih nalaza vezanih za strukturne probleme", rekao je gradonačelnik Mineapolisa Rejmond Tomas Rajbak.

Prema svedočenjima, sve se desilo brzo, a delovi mosta su se rušili poput domina. Putnica u jednom autobusu Džesi Agiza kaže da je osetila kako autobus ponire.

"Spremala sam se da zaspim. Onda sam otvorila oči i videla prašinu svuda oko sebe i čula buku. Svi smo vrištali", kaže ona.

Džejmi Vajngar, koja je bila u automobilu, kaže da su svi putnici u tom vozilu imali vezane pojaseve. "Bilo nas je pet. Osećamo da smo imali neverovatnu sreću jer nije nam izgledalo da ćemo preživeti", kaže ona.

"Niko nije imao pojma šta se dešava. Ovi pozadi su vrištali, a jedno od dece je vikalo 'Zemljotres'. Nismo ni znali šta osećamo. Sjurili smo se i osetili četiri jaka udarca", kaže ona.

Buš traži brzu reakciju

"Naša federalna vlada treba da reaguje brzo i energično, ne samo da se pomogne ljudima, već da se obezbedi da taj most bude izgrađen što je brže moguće", izjavio je predsednik SAD Džordž Buš.

Most je glavna saobraćajna arterija Mineapolisa, pa je u to vreme na njemu bilo dosta automobila. Prema nekim procenama zvaničnika, u reku je palo oko 50 automobila.

Spasilačkim ekipama će, međutim, možda biti potrebni dani da bi izvukli automobile zarobljene pod gomilama iskrivljenog metala i betona porušenog mosta.

Tokom jutra u Mineapolis stigla je i Meri Piters, sekretarka za saobraćaj SAD, koju je predsednik Džordž Buš poslao u Minesotu kako bi utvrdila okolnosti koje su dovele do kolapsa betonske konstrukcije.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi. Mostovi u Americi ne bi smeli da padaju", rekla je Pitersova.

Šef vatrogasne službe grada Džim Klak rekao je novinarima da je oko 60 ljudi prebačeno u obližnje bolnice i da je moguće da je poginulo više od sedam osoba.

"U ovom trenutku mislimo da je moguće da ima još preživelih. Moguće je da lociramo još neke preživele, ali se verovatnoća prilično smanjuje", kaže on.

Od povređenih koji su odmah prebačeni u bolnicu, šestoro je u kritičnom stanju, dok su ostali, uključujući i šetoro dece zadržani zbog povreda, koje su opisane kao "lakše".

"Mislimo da je između 20 i 30 osoba nestalo, ali je to procena na osnovu broja vozila u tom trenutku na mostu", izjavio je načelnik lokalne policije Tim Dolan.

Most ima osam kolovoznih traka, ali nisu sve bile otvorene za saobraćaj jer su u toku bile popravke na jednom delu mostra. Most je star oko 40 godina, a guverner Minesote kaže da je poslednja provera rađena prošle godine i da građevinski inspektori nisu otkrili nikakve probleme.

"Mostovi u Srbiji dobri i stabilni"

Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović ocenio je danas da su mostovi u Srbiji dobri i stabilni, ali da su veliki problem održavanje i sanacija.

Ignjatović kaže da se na održavanju mostova u Srbiji malo radilo proteklih decenija i naveo primer Pančevačkog mosta, za koji je CIP uradio projekat sanacije.

"U sanaciju Pančevačkog mosta nije ulagano poslednjih 45 godina i, ako bismo dozvolili da se još 40 godina služimo tim mostom bez neophodnih popravki, sigurno bi došlo do tragedije poput one u Mineapolisu", kaže on.

"Preko Pančevačkog mosta prođe deset puta više vozila i šlepera nego po kapacitetu koji je projektovan", dodao je on.

Prema njegovim rečima, ako Beograd i država ove godine ne krenu u sanaciju Pančevačkog mosta, "urađen projekat CIP-a može se baciti u Dunav, a posle toga CIP neće snositi odgovornost za dešavanja na tom mostu".

"Izuzetno dobro stanje"

A direktor Direkcije za puteve Beograda Aleksandar Radojičić izjavio je da će glavni grad u finansiranju obnove mosta Gazela "najverovatnije učestvovati sa četvrtinom sredstava".

Grad Beograd će to uraditi zbog izuzetnog značaja mosta Gazela, rekao je on agenciji Beta, ističući daće to biti jedan od najboljih mostova u Beogradu.

Povodom urušenja jednog mosta preko Misisipija u Mineapolisu, Radojičić jeocenio da su beogradski mostovi u "izuzetno dobrom stanju", navodeći da to posebno važi za Brankov most, na kojem će se do kraja godine potpuno završiti radovi.

On je istakao, da su Pančevački most i Gazela, iako nisu pod ingerencijom Grada, od izuzetnog su značaja za grad. "Mi ćemo se tu pojaviti samo kao investitori, dok će same radove na mostu Gazela raditi 'Putevi Srbije'", kazao je on.

Direktor gradske Direkcije za puteve najavio je i da će sledećeg meseca krenuti rekonstrukcija Starog savskog mosta, koji je, kako je rekao, i sada potpuno bezbedan za prolaz tramvaja.

Radojičić je ponovio da je projekat sanacije Pančevačkog mosta gotov, dodajući da je i grad učestovovao u njegovom finansiranju i istakao da se "sada čeka da 'Železnice Srbije', pod čijom je ingerencijom taj most, nađu sredstva za njegovu sanaciju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.