Izvor: B92, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni pogođeni poplavama u Aziji

Više od 35 miliona osoba pogođeno je poplavama izazvanim monsunskim kišama na jugu Azije.

Više od 230 osoba izgubilo je život proteklih 11 dana u poplavama izazvanim monsunskim kišama koje su zahvatile region. Oko 10 miliona stanovnika je ostalo bez kuća ili se nalaze u selima odsečenim od sveta bez dovoljno hrane i medicinske pomoći.

Zdravstveni radnici i humanitarne organizacije u severoistočnoj indijskog državi Asam neprekidno pokušavaju da dostave hranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i medicinsku pomoć za tri miliona osoba koje su raseljene ili su odsečene od sveta.

U mnogim selim, meštani su očajni i gladni. Mnogi stanovnici imaju dijareju, dizenteriju i groznicu, a bolnice u Asamu su prepune obolelih od bolesti koje se prenose zaraženom vodom.

Zvaničnici su upozorili na mogućnost izbijanja epidemije malarije, a UNICEF je ocenio da razmere katastrofe predstavljaju do sada najveći izazov za humanitarne radnike.

Iako su kiše danas prestale, nove padavine se očekuju početkom sledeće nedelje.

U Bihrau, gde je nevremenom pogođeno 10 miliona osoba, na hiljade besnih meštana, koji su morali da napuste svoje domove, protestovali su pošto je sinoć jedan meštanin ubijen, a više od 20 ranjeno u sukobima sa policijom.

Sukobi su izbili sinoć u okrugu Madhubani, kada je policija pokušala da premesti meštane sa pruge na uzvišici, gde su potražili utočište.

U Bangladešu se tokom noći udavilo 16 osoba, uključujući šestoro dece, čime se broj žrtava monsunskih kiša u toj zemlji povećao na 81.

Poplavama je pogođen 41 od 64 okruga u Bangladešu.

U planinskom Nepalu, prestavnici UN su rekli da su neprekidne kiše u proteklih nekoliko nedelja izazvale poplave i klizišta i na zapadu i na istoku zemlje i da je u njima poginulo 84 osoba dok je 270.000 stanovnika pogođeno poplavama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.