Miler: Treći svetski rat će početi u Letoniji!

Izvor: Mondo, 18.Nov.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miler: Treći svetski rat će početi u Letoniji!

Pol Miler, saradnik administracija Baraka Obame i Džordža Buša Mlađeg, tvrdi da bi treći svetski rat mogao početi u Letoniji nakon intervencije "Putinovih ljudi".

Foto: Printscreen/Googlemaps

"Sledeći potez ruskog lidera Vladimira Putina biće drugačiji nego prethodni zato što će on, možda, okrenuti svoju pažnju na baltičke zemlje koje su članice NATO-a", smatra Miler.

Prema njegovom scenariju, Moskva neće poslati velike vojne uniformisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jedinice, jer čak ni najopreznije članice NATO-a ne bi ignorisale otvorenu konvencionalnu intervenciju.

Umesto toga, tvrdi Miler, Putin će u toku sledeće dve godine tamo "izazvati krizu uz pomoć svojih ljudi".

"Moguće je da će oni koji govore ruski jezik u Letoniji ili Estoniji početi proteste tražeći međunarodnu zaštitu. Pojaviće se dobro utreniran 'narodni front' za oslobođenje Rusa u baltičkim zemljama. Ubistva i diverzije dovešće baltičke zemlje do mogućeg građanskog rata", smatra Miler.

Američki analitičar, takođe, tvrdi da se Rusija ne boji NATO-a niti štiti svoje granice, već da vuče poteze "ideološke orijentacije, koja je kombinacija ruskog nacionalizma, religioznosti, fatalizma i mesijanstva".

Miler veruje da "Putin ima jasan cilj: da zaštiti pravoslavno hrišćanstvo i proširi ga", a zapadne zemlje, prema njegovom mišljenju, vidi kao prijetnju zbog njihove "globalizacije i degeneracije".

Posle toga će, predviđa Miler, Rusija blokirati sve odluke Saveta bezbednosti UN "i nuditi svoje usluge mirotvorca u baltičkim zemljama".

"Poljska će se pozvati na petu tačku sporazuma NATO-a i tvrditi da su baltičke zemlje napadnute, ali će Nemačka i Francuska biti protiv. Osim toga, pozivanje na petu tačku praktično bi značilo objavljivanje rata Rusiji", tvrdi Miler i navodi:

"Tada će predsednik SAD Donald Tramp morati da odluči da li je zaštita Letonije vredna početka Trećeg svetskog rata".

Gorbačov: NATO se sprema za rat sa Rusijom!

Miler u članku za list "Spoljna politika" ocjenjuje da je potezima u Gruziji i Ukrajini Rusija uspela da stvori sporne teritorije koje zauzimaju ruski vojnici, što ograničava mogućnost za ulazak u NATO.

"Nijedna zemlja nikada neće ući u NATO, ako je Rusija delimično okupirala", tvrdi Miler.

Moskva: Letonija da poštuje ljudska prava Rusa

Prema njegovom mišljenju, Rusija se sada nalazi u "najpovoljnijoj međunarodnoj situaciji za nastavak ekspanzije", prenosi "Ruska reč".

Zvanična Moskva je u više navrata odbacivala ovakve procjene i scenarije zapadnih analitičara, navodeći da na Zapadu političari redovno plaše stanovništvo takozvanom ruskom pretnjom.

Ruski lider Vladimir Putin nedavno je poručio da Rusija nikoga neće napadati, te da su takve najave "smešne, glupe i nezamislive".

"Ionako imamo ogromnu teritoriju u Rusiji - šta će nam više", rekao je ruski lider.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.