Milan Nedić: Dve verzije istorije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Feb.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Nedić: Dve verzije istorije

Pedesetak građana u Beogradu je održalo pomen Milanu Nediću, predsedniku kolaboracionističke Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata. Na 70-u godišnijcu njegove smrti, uz jako prisustvo policije, u isto vreme i na istom mestu protestovali su pripadnici antifašističkog pokreta podsećajući na Nedićevu ulogu u zločinima nad Jevrejima, Romima i Srbima tokom nemačke okupacije Jugoslavije.

U organizaciji Bratstva revnitelja pamjati antikomunističke borbe, službu je održao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << poglavar nepriznate Srpske instinske pravoslavne crkve Akakije i zatražio da se Nediću u Beogradu podigne spomenik.

“Cinizam dostiže vrhunac proglašavanjem generala Milana Nedića za izdajnika. Izdajnika čega…? Srpskom narodu su komunisti i njihovi zapadni mentori ognjenim mačem nametnuli tekovine krvave boljševičke revolucije.”

Ispred zgrade u Siminoj ulici, nekadašnjeg zatvora OZNA (Odeljenje za zaštitu naroda) sa čijeg prozora je početkom februara 1946. uoči suđenja Nedić skočio i izvršio samoubistvo, okupljeni su mu postavili spomen tablu. Uz klerikalno-četničku ikonografiju prisutni su, iz ugla njegovih poštovalaca, slušali o liku i delu Milana Nedića. Dok je sa susednog trorotoara dvadesetak antifašista protestovalo i uzvikivalo “Izdajnik”, “Nedićevci, nacisti, zajedno ste bežali”...

Među njima je bio i Pavle Ilić, iz organizacije Marx21.

“Ovako nešto je nedopustivo u 21. veku. Godinama se uporno radi na tome da se rehabilituju mračnjaci iz naše prošlosti. Prvo Draža Mihailović, a sada i dokazane kvislinške lutke nacističkog režima”, poručio je Ilić.

Jedan naspram drugog stajali su pronedićevski transparent “Pamjat čuvamo, delo nastavljamo” i antifašistički “Srpska državna straža, Nedić, Ljotić, Draža”.

Jovan Adamović, koji se predstavio kao srpski četnički vojvoda, rekao je da njihov skup ima jasnu poruku:

“Dosta je bilo laži o spasiocima srpskog naroda. Nedić je bio srpski velikan. Jedan od najvećih Srba.”

Milanu Nediću pripisuje se neslavna uloga u Drugom svetskom ratu, saradnja sa nacističkom Nemačkom i učešće u holokaustu, progon antifašista, registracija i hapšenje Jevreja i učešće u kontroli logora Banjica. Sa druge strane, njegove pristalice i danas ga zovu “srpska majka”. Nedavno je u Srbiji, na zahtev porodice, pokrenut sudski proces za rehabilitaciju generala Milana Nedića. Sledeće ročište pred Višim sudom u Beogradu zakazano je za 8. februar.

Jedna od devojaka iz redova antifašista rekla je za RSE da nema opravdanja za takav postupak.

“Okupili smo se da pokažemo da rehabilitacija nacista neće proći. Prosto, to ne može da se desi. Nedić je bio nacista, odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi. Bio je srpski pandan Hitleru”, navela je.

Uprkos napetoj atmosferi tokom okupljanja Nedićevih pristalica i antifašista, incidenata nije bilo jer je policija dobro obavila posao i fizički razdvojila suprotstavljene strane.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spomen tabla Milanu Nediću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Feb.2016

Pedesetak građana je u Beogradu održalo pomen i postavilo spomen ploču Milanu Nediću, predsedniku kolaboracionističke Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata. Na sedamdesetu godišnjicu njegove smrti, uz prisustvo jakih policijskih snaga, u isto vreme nedaleko od ove grupe protestovali su pripadnici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.