Migranti za koje je Italija zatvorila luke stigli u Španiju

Izvor: N1 televizija, 17.Jun.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti za koje je Italija zatvorila luke stigli u Španiju

Pomorski konvoj s 630 migranata kojima su Italija i Malta uskratile prijem, stigao je u špansku luku Valensija i time okončao višednevno spasavanje migranata koji su pokušali da pređu Sredozemno more i domognu se Evrope.

Situacija s brodom "Akvarijus" sa stotinama migranata pojačao je tenzije među članicama Evropske unije oko imigracije.

Brod italijanske obalske straže "Datilo" s 270 migranata koji je pratio brod "Akvarijus", prvi je pristao jutros oko 7.00 u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << špansku luku Valensija.

Migrante sa prvog broda jutros su u gradskoj luci prihvatile hitne službe, među kojima su i zdravstveni radnici i psiholozi, prenela je agencija AP.

Spasilački brod "Akvarijus" stigao je u 11.00 s još 106 migranata.

"Akvarijus", brod kojim upravljaju grupa SOS Mediterane i Lekari bez granica, bio je blokiran kod obala Sicilije prošle subote kada je Italija odbila da mu dozvoli da pristane u njene luke i tražila od Malte da ih primi.

Malta je takođe odbila, a potom je Španija ponudila da se migranti iskrcaju u njenoj luci Valensiji udaljenoj oko 1.500 kilometara.

Španske vlasti su saopštile da će ispitati migrante i od slučaja do slučaja odlučivati da li imaju prava da dobiju azil prema propisima zemlje.

Šef ogranka organizacije Lekari bez granica u Španiji David Nogera istakao je da mu je drago što je Španija omogućila dolazak migrantima, ali je izrazio zabrinutost da bi druge evropske zemlje u budućnosti mogle da zatvore svoje luke za one koji su spaseni na Sredozemnom moru.

"Pomešana su mi osećanja. Srećan sam što je predugo putovanje (migranata brodom "Akvarijus") okončano, ali sam zabrinut za situaciju na Mediteranu i zbog zatvaranja evropskih luka", rekao je Nogera za agenciju AP kada je prvi brod s migrantima pristao u luku Valensija.

Migrante, većinom iz Afrike, dočekao je tim koji čini više od 2.000 ljudi, uključujući prevodioce i volontere Crvenog krsta, prenela je agencija Frans pres.

Na pristaništu je postavljen veliki plakat na kojem je, na nekoliko jezika uključujući i arapski pisalo "Dobrodošli kući", dodaje agencija.

Španski ministar za javne radove Hose Luis Abalos rekao je juče da će migranti iz "Akvarijusa" dobiti specijalnu dozvolu da ostanu u zemlji mesec dana, pre nego što budu podvrgnuti proceduri ispitivanja da li njihovi zahtevi sa ostanak odgovaraju propisima zemlje.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Migranti za koje je Italija zatvorila luke stigli u Španiju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jun.2018

Prvi brod u pomorskom konvoju u kojem se nalazi ukupno 629 migranata kojima je Italija uskratila prijem, stigao je u špansku luku Valensiju, okončavši devetodnevno pomorsko putovanje...Ostala je, međutim, otvorena žestoka rasprava u Evropi o tome kako rešiti problem imigracije...Španija je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.