Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić 'raspustio' obaveštajnu službu

Mesić 'raspustio' obaveštajnu službu

ZAGREB Hrvatski predsednik Stipe Mesić sazvao je hitan sastanak državnog vrha na kojem je donesena odluka o razrešenju dužnosti šefa Hrvatske izveštajne službe (HIS) dr Ozrena Žuneca i imenovanju Damira Lončarića, nestranačke ličnosti, za novog šefa te službe.

U poslednje su vreme pojačano curile informacije iz HIS, a 'čaša se prelila' kada je pre dva dana nedeljnik 'Imperijal' objavio fotografije i raspored >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prostorija u zgradi, kao i funkcije svake od tih prostorija. Mesić je reagovao, a njegov čovek, šef Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS) Tomislav Karamarko dao je i predlog za novog šefa te obaveštajne službe (koja bi trebalo da bude okrenuta prema inostranstvu). Predložio je svog nekadašnjeg pomoćnika, dok je bio načelnik zagrebačke policije, Damira Lončarića. Sa izborom Lončarića složio se i premijer Račan, iako mu to, kako nezvanično saznajemo, nije bilo pravo. Nakon sastanka Račan je izjavio da je 'HIS faktično raspuš- ten', a da je Lončarić 'privremeno rešenje do preustroja obaveštajne zajednice'. Mesić je za tu Račanovu izjavu rekao da je 'raspušten preteška reč', jer da se radi o reorganizaciji HIS. MIRA BABIĆ Zagreb u 'Partnerstvu'

FIRENCA (Beta) Hrvatska je juče potpisala sa Severnoatlantskim paktom sporazum kojim je postala 26. članica 'Part- ner- stva za mir', kooperacije u okviru koje NA- TO sarađuje sa državama Istočne i Jugoistočne Evrope. Hrvatska je postala i 46. članica Evroatlantskog saveta za saradnju (EA- PC). Istovremeno je najavljeno da će u najskorije vreme Hrvatska Briselu uputiti i formalno izraženu želju za ulazak u punopravno članstvo NATO.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.