Mesić počasni Podgoričanin

Izvor: Politika, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić počasni Podgoričanin

Podgorica –Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić od juče je počasni građanin Podgorice. Ova odluka doneta je na zasedanju Skupštine crnogorske predstonice većinom glasova Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije. U obrazloženju se navodi da je Mesić zaslužan za "razvoj demokratskog društva, afirmaciju dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj". Opozicioni poslanici, izuzimajući Pokret za promene, zahtevali su da se predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gradonačelnika Miomira Mugoše o proglašenju Mesića za počasnog građanina Podgorice odloži, što vladajuća koalicija nije prihvatila. Opozicija je još jednom ponovila da Mesić "ni na koji način ne zaslužuje to zvanje i ni po čemu nije zadužio Podgoricu i Crnu Goru, tim pre jer ga narod na ovim prostorima pamti kao aktivnog učesnika u rušenju bivše Jugoslavije".

Oni su takođe osporavali i obrazloženje predlagača o zaslugama za demokratiju prvog čoveka Hrvatske koji ni u svojoj zemlji za to nije dobio slično priznanje. Protiv predloga da Mesić dobije ovu počast bili su odbornici Srpske liste, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, dok su kolege iz PZP-a bili uzdržani, iznevši stav da je Mesić rušitelj Jugoslavije i da ni po čemu ne zaslužuje priznanje koje je, inače, prvi put dodeljeno u Crnoj Gori.

"Predlog Mesića za počasnog građanina je jako problematičan, jer su ga za nagradu predložili njegovi ratni protivnici devedesetih godina" – bio je stav Kluba odbornika PZP-a. Šef odborničkog kluba SNP-a Jovo Pejović juče je kazao da "raspirivači ratnih sukoba danas ne mogu biti mirotvorci".

"Znaju to dobro i građani Hrvatske i Crne Gore, koji se smeju ovakvim inicijativama i pričama o zavedenim političarima koji su se nakon 17 godina pokajali", rekao je Pejović i nastavio: "Ovakav podanički odnos i licemerstvo DPS-a, aktera tih događaja, Crna Gora neće zaboraviti niti oprostiti."

Odbornik Milan Knežević pitao je "Koji je ovo grad u kojem Stjepan Mesić može biti počasni građanin".

"Koji je ovo grad u kojem Agim Čeku može biti dobar prijatelj? Ko su ovi ljudi kojima to može pasti na pamet, kada su stizali kovčezi naše braće i prijatelja iz te iste Hrvatske?" – pitao je on. Poslanici Srpske liste su saopštili da imaju "58 razloga zbog kojih su protiv predloga da glasaju da Mesić bude počasni građanin".

"To su 58 kovčega momaka koji su se patriotski odazvali da vode 'rat za mir'", poručili su oni.

Osim što je rasprava u podgoričkom parlamentu obilovala oštrim tonovima i govorima gradonačelnika Mugoše mimo poslovnika i dnevnog reda, proglašenje Mesića za počasnog građanina Podgorice umalo u holu skupštinske zgrade nije okončano tučom. Žestoka rasprava između odbornika DPS-a Petra Živkovića i Zorana Lakušića iz SNP-a u jednom delu hola i u drugom između odbornika DPS-a Zorana Vukčevića i odbornika SNP-a Milana Kneževića, zahvaljujući kolegama iz ostalih odborničkih klubova završena je pretnjama i mahanjem šakama nadomak glava.

Novica Đurić

[objavljeno: 02.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.