Meron: Pravosnažna presuda Karadžiću u decembru

Izvor: N1 televizija, 18.Apr.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meron: Pravosnažna presuda Karadžiću u decembru

Pravosnažna presuda Mehanizma za međunarodne sudove (MICT) vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću može se očekivati u decembru, rekao je predsednik tog suda, američki sudija Teodor Meron u Sarajevu i istakao da je ponosan na rad Haškog tribunala.

On je naveo da haški sudovi nisu politička tela, već sudovi na kojima su se poštovali zakoni i dokazi.

Meron boravi u trodnevnoj radnoj poseti BiH gde se sastao s predstavnicima državnog suda i tužilaštva i učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je u radu konferencije koju su organizovala nevladina udruženja kako bi se raspravljalo o dometima slučajeva procesuiranih pred Haškim sudom čiji je Meron bio sudija i predsednik.

Prvi slučaj kojim se bavio MICT je onaj Vojislava Šešelja koji je pred tim sudom pravosnažno proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora.

U intervjuu za N1, Meron je rekao da se MICT u slučaju Šešelj strogo držao činjenica i zakona. 

"Presude govore same o sebi. Rekli smo da je Šešelj kriv za zločin protiv čovečnosti i različite postupke povezane s etničkim čišćenjem", rekao je Meron.

Za slučaj Mladić je rekao da je njegov predmet u ranoj fazi pa se ne može precizirati kada treba očekivati presudu.

Meron je istakao da je ponosan na rad Haškog tribunala, ali i suda koji je sudio počiniocima genocida u Ruandi jer su ti sudovi promenili praksu nekažnjavanja ratnih zločina koja je vladala pola stoleća nakon što su okončana suđenja nacističkim ratnim zločincima posle Drugog svetskog rata.

On je naglasio da haški sudovi nisu politička tela već sudovi na kojima su se poštovali zakoni i dokazi, prenosi Klix.ba.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Meron očekuje pravosnažnu presudu Karadžiću u decembru

Izvor: Blic, 19.Apr.2018, 00:39

Predsednik Rezidualnog mehanizma i raniji predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se nada da će pravosnažna presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću biti izrečena u decembru ove godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.